Suzbijanje štetnih organizama i larvi komaraca na 4.000 hektara

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju dezinfikovao je više miliona kvadrata javnih ustanova i bolnica i zajedno sa zdravstvenim radnicima oni su na prvoj liniji fronta borbe protiv virusa korona, rekao je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, gostujući u Jutarnjem programu Studija B.

Radnici ovog zavoda ulaze u sve prostore koje treba dezinfikovati, počev od bolnica i domova zdravlja do ambulantnih kola, a uz to obavljaju i deratizaciju zgrada kao i njihovu dezinfekciju. Taj posao započet je pre dve nedelje i biće im potrebno ukupno mesec dana da obave ceo posao, a uporedo sa njima „Gradska čistoća” tretira larve komaraca na 4.000 hektara. Radi se leva obala Dunava, priobalje, svi prostori gde ima izlivanja vode i što budemo uspešniji u suzbijanju larvi, to će biti manje odraslih formi komaraca. Nastojimo uporedo da radimo i redovne, ali i vanredne aktivnosti tokom vanrednog stanja, kao i da sve zadatke sprovodimo uspešno i na vreme – rekao je Nikodijević.

Govoreći o ispravnosti i kvalitetu vode u glavnom gradu, Nikodijević je podsetio da postrojenje u Makišu raspolaže najnovijom tehnologijom za proizvodnju pijaće vode.

Reč je tehnologiji uz korišćenje UV zraka, kao i tretiranju hemikalijama po izraelskoj tehnologiji koja je u svetu najdalje otišla u preradi voda, tako da ne postoji nikakva mogućnost da voda iz našeg vodovoda bude neispravna u bilo kom smislu. Svaka neispravnost odmah se detektuje i Beograd je jedan od retkih gradova koji ima kapacitet da narednih 30 godina obezbeđuje zdravu pijaću vodu. Ponosni smo na to i čuvamo kvalitet naših reni bunara kao izvorišta pijaće vode, a radimo i na tome da popravimo kvalitet same reke Save. Građani mogu biti sigurni da je voda za piće koju distribuira „Vodovod” sasvim ispravna i bezbedna – kazao je predsednik gradske skupštine.

Govoreći o funkcionisanju Beograda tokom vanrednog stanja, Nikodijević je kazao da sve gradske komunalne službe funkcionišu bez problema.

Neke od tih službi, poput „Vodovoda”, „Zelenila”, „Čistoće”, gradskog prevoza i drugih, preuzele su veliki teret krize jer su pored redovnih poslova morali da preuzmu i neka vanredna zaduženja. To su poslovi deratizacije, dezinfekcije i posebnog prevoza zdravstvenih radnika, a ta preduzeća uradila su veliki deo posla. Radnici ostalih komunalnih preduzeća takođe su imali svoj deo posla ili su poslati na ispomoć drugima. Moram da zahvalim i svima onima koji su radili svaki dan, vikendima i praznicima, i uradili veliki posao za Beograd i sve nas – kazao je Nikodijević.

Naglasio je da su svi poslovi u nadležnosti Grada rađeni u dogovoru sa svim drugim organima, kako bi svi zadaci bili što efikasnije realizovani.

Velikim sistemima ponudili smo da direktno ugovaraju prevoz sa GSP-om, što je iskoristio veliki broj firmi. Kroz sistem koridorskih linija omogućili smo, pored prevoza zdravstvenih radnika, i prevoz onih koji imaju radni nalog i koji ga koriste. Kada struka bude predložila, Vlada Republike Srbije će doneti potrebne odluke i u odnosu na situaciju postepeno ćemo uvoditi javni gradski prevoz. Prvo će to biti međugradski, a nakon toga i gradski prevoz, koji će se, kako se bude povećavao broj korisnika, uvećavati u fazama, uz mere zaštite koje struka propiše. Ponovo će preporuka epidemiologa biti presudna, jer oni će propisati uslove za korišćenje prevoza, sredstava za higijenu, rastojanje između putnika, način zaštite vozača i sve drugo što je potrebno da javni gradski prevoz bude što bezbedniji – rekao je Nikodijević.

INFO 24 / Foto: Beoinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *