Šurak i Kum

Dragi moji, ako se čovek odluči da nekoga ”proziva” za nešto, onda mora jako da vodi računa o tome da nema on tako nešto što bi moglo da usledi kao pitanje upućeno njemu i da se sve vrati kao bumerang. Iz ove jedne rečenice sigurno nije jasno o čemu se radi i zato ću biti precizan i kratak. Postoji jedan Šurak, koji je ”nevin” uhapšen i osuđen na šest godina robije, jer je u njegovom automobilu pronađeno preko dva kilograma kokaina. Taj Šurak je rekao da mu je ”prijatelj” dao taj paket i da on nije ni znao šta je upakovano tu i da je samo hteo da učini ”prijatelju”. Ovde bi trebalo da policija pomisli da je on, u suštini, kao Deda Mraz i da je teško da popamti šta sve nosi u svakom paketiću, a neki irvas mu smestio kokain i sad to ”nevinašce” sedi u tamnici i gladuje.

Da ne gladuje pobrinuo se Kum. Redovno je Kumić o njemu brinuo i pazio da ”nevino čedo” ne oskudeva u nečemu. Priča im je da se rasplačeš od tuge i bola. Šurak i Kum to su srca dva, pravi tandem iz najcrnjih snova. Ali ko je taj tajanstveni koga Šurak krije kao zmija noge i nikako da kaže čikama iz policije ko ga je tako strašno prevario, pa sad on jadničak mora da robija za tog nevaljalog prijatelja. Ili se možda naslućuje ko bi mogao biti taj nevaljac? Meni nešto tu miriše na Kuma. Nije Kum dugme, pa da ga Šurak nevini tek tako (pr)oda, kod njih se lojalnost ceni, pa kad je on ”uhvaćen”, onda će i da odrobija samo da mu dragi Kum ne nadrlja. Da nije vrh ledenog brega Kum, onda ne bi ni bilo razloga da ovo nevinašce krije onoga ko ga je uhvatio na ”krivoj nozi” i ”prevario”.

Kako znamo da Kum voli da krade ili, bolje reći, to je deo njegove duše, jer je on za pare vezan kao majka za dete, a posebno ako su pare tuđe, onda nema mnogo dileme da je Kum taj tajanstveni čovek koji je dao paket kokaina Šuraku da malo vozi i prodaje deci po Beogradu i Srbiji. Ali brinem se mnogo šta će se desiti ako ”padne” i Kum, ko će brinuti o njemu i donositi mu redovno hranu. To mi nekako stvara posebnu vrstu mučnine. Sama ta pomisao da je Kum gladan me psihički razara. Moguće je da sam potpuno naivno poverovao da je u pitanju hrana, a svi znamo da Kum ne voli da jede previše, već voli da ”guta” lovu. Njemu je glad za novcem izražena, pa sam uveren da će mentalno potpuno skrenuti ako ga utamniče i ako još ne bude smešten u isti ”apartman” sa Šurakom nevinim.

Ono što mi u celoj ovoj priči izaziva, kao čoveku i roditelju, ozbiljno gađenje jeste to da Kum svakodnevno ćuti na pitanja koja mu postavljam, ali je primetno da se osobito počeo nervirati od kad je policija objavila njihovu fotografiju i taj magični kokainski zagrljaj. Da li još ne znate ko su Šurak i Kum?

Srbislav Filipović / INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *