Šumica za pčele umesto divlje deponije u Erdeviku

Projekat „Smelo- Aktivne Zajednice”, Udruženja građana „Fruškać” pokazao je održiv model za trajno rešavanje problema malih divljih deponija.

Aktivisti i volonteri nisu samo uklonili divlju deponiju u Erdeviku, opština Šid, na putu ka jezeru Moharač. Posadili su medonosno bilje, postavili kontejner koji se redovno prazni i godinu dana od početka akcije uverili se da je uspela. Predsednik udruženja građana „Fruškać” Nikola Arežina je istakao da su pokazali da je moguće trajno ukloniti divlje deponije.

Mesne zajednice koje se godinama suočavaju sa ovim problemom do sada nisu imale odgovarajuće rešenje. Nedugo nakon njihovog čišćenja deponije su se ponovo stvarale. Problem divljih deponija razlikuje se od sela do sela, ali ga je moguće rešiti – kaže Arežina i dodaje da je potrebno pokazati posvećenost, edukovati meštane, postaviti kontejnere i redovno odnostiti smeće.

Posebno je važno urediti lokaciju u cilju kreiranja nove namene, pratiti stanje na lokaciji i primeniti kazne kao krajnju meru. Na fotografijama iz Erdevika vidi se da više nema deponije na putu ka jezeru. Mesto je dobilo novu namenu, sada je to Šumica za pčele. Simboličan kraj akcije obeležilo je zajedničko farbanje pregradnog bedema na mestu nekadašnje deponije, kako bi se dodatno ulepšala lokacija, na kojoj su učestvovali meštani i članovi Udruženja građana Bruje i Lipa. Projekat je podržan programom „Aktivne zajednice” Trag fondacije.

INFO 24 / Dnevnik / Foto: fruskac.net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *