Subotička fabrika vagona – nekada štrajkovi glađu, danas siguran posao

Nedavno se navršila decenija druge privatizacije subotičke fabrike vagona Bratstvo. Pre više od deset godina radnici ove fabrike štrajkovali su glađu, a danas novi vlasnici iz Slovačke ne mogu da nađu dovoljno radnika koliko im je potrebno za ostvarenje ambicija u Subotici.

Kašnjenje zarada, manjak posla, štrajkovi glađu. Ovako je to izgledalo u fabrici vagona Bratstvo pre više od deset godina. Danas, dijametralno suprotna slika. Radnika, koji koriste savremenu opremu, sada ima za trećinu više nego pre decenije, i u svakom momentu dobri zavarivači ovde mogu da računaju na siguran posao. Onima koji su tada radili da je neko ovo pričao – ne bi verovali.

“Prvih deset godina mog rada u Tartravagonki Bratstvo obeležili su štrajkovi, nesigurnost plasmana proizvoda, nezadovoljstvo radnika, restrukturiranje firme i svi ostali problemi koji su iz toga proizašli. Nakon dve hiljade jedanaeste, to jest nakon privatizacije od strane Tatravagonke Bratstvo je krenulo na bolje. Radnici su postali zadovoljniji. Nama radnicima je bila najbitnija zarada koja je redovna svakog meseca, proizvodnja je kontinuirana, radimo uglavnom za strane kupce, dakle za poznate kupce i jako se puno ulaže u modernizaciju proizvodnje”, kaže vođa projekata u Tatravagonka Bratstvo Izidor Vuković.

Preciznije, u to je uloženo više od trinaest miliona evra. Nova farbara, nova peskara, novi automati za zavarivanje. Iz proizvodnih pogona, nakon nebrojeno decenija izlaze novi vagoni, cisterne na železnim točkovima za kupce iz zapadne Evrope.

“Fabrika Tatravagonka Bratstvo biće jedna stabilna fabrika na tržištu gde može da radi nove, moderne vagone i gde ima deo kapaciteta za održavanje vagona, to znači za reviziju (remont i modernizaciju)”, veruje njen direktor Vladimir Sedlak.

I tu se priča ne završava. Pri kraju je izgradnja hale za proizvodnju novih vagona. Vlasnik je obezbedio kapital za ulaganje, a radnici svakoga dana ulažu napore da osvoje što više komponenti, kako bi procenat uvoznih delova u novim vagonima bio što manji, s ciljem da jednog dana prugama Evrope jure vagoni sto posto mejd in Subotica.

INFO 24 / RTV / Foto: RTV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *