Subotica: Izgradnja Zelene fontane i u toku vanrednog stanja

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban obišao je danas radove na realizaciji projekta rekonstukcije i izgradnje Zelene fontane u tom gradu, a tom prilikom je istakao da se sve odvija predviđenom dinamikom i da izvođači radova nisu prestajali sa izvođenjem ni u vreme trajanja vanrednog stanja.

Subotica bi, kako je planirano, početkom avgusta ove godine trebalo da dobije modernu parternu fontanu na mestu nekadašnje Zelene fontane, koja zbog velikog oticanja vode skoro deceniju nije bila u funkciji.

Zelena fontana, izrađena od “Žolnai” keramike, nije bila dugovečna, podsetio je Laban dodajući da je jedan od ulaznih parametara za projektovanje bio i stav stručnjaka iz Žolnai fabrike u Pečuju u kome je, kako je rekao, navedeno da ne postoji adekvatno zazimljavanje tako velike fontane.

Takođe, ne postoji ni način da se spreči da vlaga u keramici, makar i u mikročesticama, vremenom ne prouzrokuje oštećenja.

“Subotica mora da nastavi snažnu razvojnu politiku i pored toga što smo sve kapacitete i instrumente stavili u funkciju borbe protiv epidemije COVID-a 19 i zaštite života i zdravlja građana i usmerili ih kroz različite vrste pomoći najstarijima”, kazao je Laban.

Dodao je da, kao što je predsednik Aleksandar Vučić najavio, Srbija će se snažno boriti da borba protiv epidemije ostavi što manje posledice na ekonomiju i stopu privrednog rasta.

“Subotica će u toj borbi biti u prvim redovima”, naglasio je Laban dodajući da je gradilište koje je danas obišao upravo potvda takvih nastojanja.

Aleksandar Obradović, direktor firme “Alex Engineering & Construction” iz Beograda, koja je izvođač radova, kaže da su od samog početka radili maksimalnim kapacitetom i u skladu sa svim preporukama Ministarstva i Vlade.

“Uspeli smo da izađemo iz zemlje, odnosno iz betona. Urađeni su svi betonski radovi što znači da smo izašli s kote -2,5 na kotu nula. Bilo je veoma teško u ovoj situaciji zbog uvoza i transporta radnika sve ispoštovati, ali sva potrebna oprema i materijal su nabavljeni na vreme”, kazao je Obradović.

Projektno tehnička dokumentacija za projekat “Rekonstrukcija i izgradnja Zelene fontane“ izrađena je krajem prošle godine, a do sada su izvršeni radovi na betoniranju parterne fontane uključujući i betoniranje mašinske prostorije koja se nalazi ispod same fontane.

Izbetonirane su tri velike i tri male žardinjere na jugozapadnoj strani trga, a u toku je i njihovo hortikulturno opremanje.

U severnom kvadrantu trga su izbetonirana i tri bazena sa “mirnom vodom”, a trenutno je u toku betoniranje kanala za 16 parternih mlaznica sa glatkim mlazom – Rainbow Jet mlaznice.

Radovi na realizaciji ovog projekta otpočeli su su 5. februara 2020. godine, a završetak radova, po Ugovoru, predviđen je za 4. avgust 2020. godine.

Ukupna vrednost radova iznosi oko 148 miliona dinara sa PDV-om.

INFO 24 / Dnevnik / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *