Strateško partnerstvo Srbije i Rusije svakodnevno jača

Ekonomska saradnja Srbije i Rusije sve bolja, robna razmena kontinuirano raste, a za nas je najvažnija vest što je predsednik Putin rekao da će Srbija u svakom slučaju dobiti gas, rekao Vučić i zahvalio ruskom predsedniku na stalnoj podršci srpskom narodu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Sočiju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, u rezidenciji „Bočarov ručej“.

Putin je poželeo dobrodošlicu Vučiću i istakao da mu je veoma drago što vidi predsednika Srbije.

„Hvala vam što ste prihvatili naš poziv, naši odnosi se razvijaju, naše strateško partnerstvo se svakodno potvrđuje i ojačava, i u političkim i ekonomskim odnosima, kao i u sferi bezbednosti“, rekao je Putin na početku sastanka, koji je bio otvoren za javnost.

Kako je rekao ruski predsednik, prošle godine je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje porasla za dva odsto, a u periodu januar – septembar ove godine još za devet odsto.

Putin je dodao da na razvijanju odnosa dve zemlje aktivno rade zajedničke komisije, kao i da će o svemu više razgovarati sa srpskim predsednikom tokom posete.

Predsednik Rusije je poručio Vučiću da ga očekuje u Rusiji ponovo u maju sledeće godine. Predsednik Vučić je dodao da će mu biti velika čast.

Vučić Putinu:Nisam optimista o kompromisu za KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, na početku razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da nije optimista kada je reč o postizanju konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prišine.

Vučić je potom, najavljujući teme o kojima on želi da razgovara sa šefom ruske države, informisao Putina da je gasovod kroz Srbiju praktično završen, što je velika šansa za razvoj naše zemlje i što će uticati na bolju budućnost građana.

Obraćajući se Putinu na ruskom jeziku, Vučić je rekao da mu je drago da se ponovo susreću i zahvalio je na vremenu koje je ruski predsednik izdvojio sa ovaj susret, što je za njega lično velika čast.

„Svaki susret sa vama ima veliki značaj za Srbiju“, naglasio je Vučić, u obraćanju na početku sastanka, koji će biti nastavljen u četiri oka.

Predsednik je još jednom zahvalio Putinu na stalnoj podršci koju pruža Srbiji za očuvanje njegon teritorijalnog integriteta i nacionalnih intersa.

„Ali, moram da vam kažem da nisam optimističan po pitanju postizanju konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prišine, ali o toj temi ćemo zajedno razgovarati“, rekao je Vučić.

On je ukazao da je ekonomska saradnja Srbije i Rusije sve bolja, te da robna razmena kontinuirano raste.

Podsetio je da se u Srbiji sprovode projekti sa RŽD-om, te pohvalio odgovornost i profesionalizam ruskih partnera.

Posebno je zahvalio ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu za saradnju.

Vučić je podsetio na Putinovu posetu Beogradu s početka godine, koje se, kaže, sa zadovoljstvom sećaju građani Srbije, i pozvao ruskog predsednika da dođe ponovo u Srbiju.

„Očekujemo vas u skrorije vreme da posetite našu zemlju“, rekao je Vučić.

Vučić je ruskom predsedniku uručio pismo patrijarha Irineja koje mu je poglavar SPC lično uputio.

Predsednik Vučić je, inače, uoči susreta najavio da će teme razgovora sa šefom ruske države biti sva ključna pitanja – od Kosova i Metohije, situacije u regionu Zapadnog Balkana, do toga kako Putin sagledava političku situaciju u Evropi, Evroaziji i celom svetu.

Razgovaraće se i o energetici, i ekonomiji uopšte, jer je za Srbiju od ključnog značaja bilateralna saradnja sa Rusijom i unapređenje trgovinske razmene.

Vučić i Putin o rešavanju pitanja Kosova i Metohije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio da je zahvalan Rusiji na podršci međunarodnom pravu i Srbiji po pitanju Kosova i Metohije i očuvanja teritorijalnog integriteta naše zemlje.

On je, na zajedničkoj pres konferenciji sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao da je šefu ruske države preneo svoja „nevelika očekivanja o budućnosti po pitanju pregovora sa albanskom stranom“.

„Pre svega imajući u vidu njihove izjave, najave i pokušaje da se dodatnim pritiscima iskamči samo priznanje nezavisnosti Kosova, a da Srbija ne dobije ništa“, rekao je Vučić.

To, poručio je, nije ni moguće, ni realno i neće se dogoditi.

Vučić je ponovio da je zahvalan Putinu na tome što po tom pitanju Srbiji pruža stalnu i čvrstu podršku.

Putin je rekao da je pozicija Rusije po pitanju Kosova i Metohije nepromenjena i da osnov za rešavanje treba da bude rezolucija Saveta bezbednosti 12 44.

Rusija je, istakao je Putin, spremna da podrzi moguće kompromisno resenje kosovskog problema, ako ono bude postignuto između Beograda i Prištine, i da će Rusija „biti na strani Srbije“.

On je istakao da je Rusija je za mirno resenje kosovske krize, poštovanje suvereniteta i celovitosti Srbije, i za adekvatno poštovanje prava svih etničkih grupa.

Rusija nije promenila svoju poziciju – osnov za rešavanje pitanja KiM treba da bude rezolucija 12 44.

 foto Tanjug (Shamil Zhumatov, Pool Photo via AP)

Srbiji će biti obezbeđen gas

Aleksandar Vučić je rekao da je dobio uveravanja predsednika Vladimira Putina i Alekseja Milera iz „Gasproma“ da će Srbija moći da kupi dodatne količine ruskog gasa sa teritorije i nekih drugih zemalja i da sa izvesnošću može da čeka prvi i drugi kvartal sledeće godine, bez obzira na to kako će teći razgovori između Rusije i Ukrajine.

Na pitanje šta će se desiti u slučaju da bude prekinut tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu, Putin je rekao da je Rusija spremna da očuva ukrajinski tranzit i da se o tome razgovara, kao i da to nije tajna.

„Jedino što uslovi ukrajinske strane nisu prihvatljivi za nas, ali to je početak pregovora i nadam se da ćemo usaglasiti stavove. Srbiji će biti obezbeđen gas, u svakom slučaju, po drugim nekim rutama. Pitanje koje smo danas razmatrali je povećanje isporuke Srbiji zbog rasta privrede, jer su potrebe Srbije veće svake godine i ja želim da čestitam srpskom rukovodstvu i predsedniku Srbije“, poručio je Putin na konferenciji sa Vučićem.

I bez ukrajinskog tranzita, mi ćemo moći da povećamo isporuku za Srbiju, dodao je Putin.

Vučić je srpskim medijima rekao da će se ići na zakazivanje nabavke novih količina ruskog gasa, ali sa teritorije Slovačke.

Što se tiče učešća Srbije u projektu „Turski tok“, Putin kaže da je on moguć:

„Mi smo spremni. Srpski deo gasovoda od granice Bugarske do Mađarske skoro je spreman i 90 odsto je već postavljeno i 85 odsto Srbija je već spremna. Pitanje je u tranzitnim stanicama, ali ono što mi vidimo, bez obzira na brojna uveravanja i molbe ruske strane, jeste da se obezbedi isporuka kroz Tursku i Bugarsku. Vidimo da bugarska strana svesno odugovlači realizaciju projekta na svojoj teritoriji.“

Putin dodaje da se Rusija više puta obraćala Bugarskoj da realizuje „Turski tok“, ali da bugarsko rukovodstvo verovatno, pod pritiskom, ne žuri sa tim.

„Videćemo kako će se dalje realizovati taj projekat na bugarskoj teritoriji.

Ako bugarsko rukovodstvo ne želi taj tok, mi ćemo naći druge mogućnosti na jugu Evrope. Sa Srbijom imamo i druge zajedničke projekte, ne samo isporuku gasa. To su naše naftno-gasne kompanije koje rade i one će povećavati ulaganje, a imamo i druge planove. Čini mi se da smer saradnje ima jako dobru perspektivu“, zaključio je Putin.

Zadovoljni vojnotehničkom saradnjom sa Rusijom

Predsednik Vučić izrazio je u Sočiju, nakon razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, zadovoljstvo vojno-tehnickom saradnjom sa Moskvom.

„Imamo odličnu vojno-tehničku saradnju. Zahvalan sam na podršci našoj armiji“ rekao je on na zajedničkoj pres konferenciji.

Vučić je kazao da je Srbija kupila „mnogo snaznih i dobrih stvari“ od Rusije.

„Putin me je prethodnog puta posavetovao šta da kupimo. Poslušao sam taj savet, i to treba da nam dođe u Srbiju”, istakao je on i dodao da će Srbija nastaviti da oprema svoju vojsku u skladu sa finansijskim mogućnostima.

Zamolio je građane u Srbiji da sagledaju kako nam je izgledala pre šest godina, a kako sada izgleda nivo opremljenosti vojske.

„Ponosan sam našom saradnjom“, kazao je on.

Putin:I Srbija i Rusija rade za stabilnost regiona

Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da su današnji razgovori sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bili korisni i sadržajni i da doprinose prijateljstvu i strateškoj saradnji dve zemlje.

„Rusija i Srbija daju veliki značaj stailnost regiona, težimo uspostavljanju dobrosusedstva i smanjenju konfliknog potencijala“, rekao je Putuin.

Putin je na zajedničkoj konferenicji za novinare rekao da su on i predsednik Srbije detaljno razmotrili sve aspekte rusko-srpske saradnje i razmenili mišljenja o situaciji na Zapadnom Balkanu, pre svega o Kosovu i Metohiji, ali i o drugim aktuelnim regionalnim problemima.

Odnosi Srbije i Rusije imaju bogatu istoriju i oslanjaju se na viševekovno prijateljstvo i uzajamnu pomoć, rekao je Putin te podsetio da su se dva naroda borila rame uz rame u Drugom svetskom ratu i borili se protiv nacizma.

U tom kontekstu, naveo je da će sledeće godine biti obeležan važan datum za Rusiju, 75 godina od kraja Otadžbinskog rata i da je Vučić prihvatio poziv da 9. maja iduće godine dođe u Moskvu.

On je rekao i da je zahvalan srpskim prijateljima za brizljiv odnos prema spomenicima, i sećanje na ruske vojnike kao i na tome da vidi srpske vojnike na Crvrnom trgu.

Putin je rekao i da je povećna trgovinska ramena razmena i da je vise od 2 milijarde dolara, da su ruske investicije bile oko 4 milijarde dolara, a gasna korporacija Gaspromnjet ulozila u cerku firmu u Srbiji oko 2 milijarde dolara, dok će do 2025. godine uloziti oš 1,4 milijarde dolara.

Rusija je vodeci isporučilac gasa u Sriji, rekao je on dodajući da je prošle godine za srpske potrošače isporučeno vise od 2,5 milijarde kubnih metaragasa.

On je podsetio na izgradnju gasno transpotnog sistema kopnenim i puem koji e pridružuje turskom toku i evropi.

Naveo je da je dogovoreno i proširenje kapaciteta Banatskog dvor na 2,5 milijarde kubnih metara gasa.

Ukazao je da će biti povećana ne samo energetsk bezbednost Srbije, već i u reginuuopšte.

Putin ej podsetio na infrastrukturne radove koje ruske kompanije izvode u Srbiji, kao sto je unapređenje železnice, modernizaija zelznckog centra, brzina i efikasnost.

Puitin je rekao a Rusija predlaže i pobodljasnje avio parka Er srbije, da isporucuju avione i tehnicko servsiranje.

Podsetio ej i na kompanije kojrade u srbiji kao sto je Zberbanka i Ros gas koje pružaju veliki broj usluga.

Kaže i da su srpske kompanije akivno predstavljene u Rusiji, i bve se izgradnjom, farmaceutikom, hranom, turizmom.

Rrusija i Srbija razvijaju i saradnju u vojno tehničkoj oblasti, rekao je Putin navodeći da podržavaju vojnu neutralnost, ali pruzaju pomoć u modernom naporužanju za odbrambene potrebe Srbije.

Naveo ej da predstanici Srbije cestvuju i u vojnim igrama i vezbama.

U Nisu je savremeni humanitani centar koji je namenjen za pomoć u nepogodama i vanrednim situacijama.

Kao važan segment saradnje izdvojio je i kulturnu sferu, najavljujući da će Srbiji uskoro biti vraćena stranica Miroslavljeog jevanđelja.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

mersin eskort - eskort - eskort izmir - ankara eskort - escort