Strani investitori „kucaju“ na vrata nove industrijske zone

Učestale primedbe da se poslednjih godina u Valjevu nedovoljno rade novi privredni kapaciteti koji bi nadomestili one koji su u dželatskoj privatizaciji nestali srećom polako se tope.

To najbolje potvrđuje podatak da ovih dana strani investitori sve češće „kucaju“ na vrata nove industrijske zone, poznate kao „zelena zona“.
Tako, primera radi, nemačka kompanija „Colner“ iz Canca, u istočnoj Bavarskoj, koja se bavi proizvodnjom elektronike za automobile, medicinske aparate, avio-industriju i druge, traži za izgradnju fabrike na ovoj lokaciji deset hektara zemljišta. U početku fabrika bi zapošljavala do 300 radnika čiji broj bi se u narednih nekoliko godina povećao na tri hiljade. Radi se o kompaniji koja posluje širom sveta i ima decenijsko iskustvo u proizvodnji. Pored „Colnera“ interesovanje za gradnju fabrike pokazala je i kompanija „Automative“ iz Nirnberga, Nemačka. Njihov je plan da izgrade fabriku na površini od pet hektara i zaposle 600 radnika, uglavnom ženske radne snage, koja bi radila na proizvodnji enterijera za automobile. U poseti Valjevu ovih dana je bila i kompanija „Hjunšin“ iz Južne Koreje koja se bavi proizvodnjom svih vrsta kablova za automobilsku industriju. U razgovoru sa predstavnicima grada Valjeva izrazili su želju za izgradnju fabrike na površini do pet hektara koja bi zapošljavala do hiljadu radnika.

Svoju posetu Valjevunajavilo je još nekoliko stranih investitora, kaže za Kolubarskiinfo, Mirko Kovačević, pomoćnik gradonačelnika Valjeva, dr Slobodana Gvozdenovića. Nama predstoji, dodaje Kovačević, da što pre, već u narednoj godini, kompletno infrastrukturno opremimo novu industrijsku zonu kako bi za zainteresovani investitori mogli da realizuju svoje planove. Za tro ćemo u budžetu za 2020. godinu obezbediti potrebna sredstva, a računamo i na pomoć države, ističe Kovačević.

Tokom posete svi potencijalni investitori interesovali su se da li u Valjevu i okolini postoji kvalifikovana radna snaga, kolike su prosečne zarade u gradu i Republici, kao i o mogućnosti školovanja i obučuvanja radne snage za potrebe inestitora. Odgovoreno je da u tome neće biti problema, jer je Tehnička škola u Valjevu sa dugom tradicijom spremna za da preuzme te obaveze.

Povećano interesovanje za investicije treba tumačiti i najavom početka radova na izgradnji brze saobraćajnice do autoputa „Miloš Veliki“ na proleće sledeće godine.

J. Stojić / kolubarski.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *