Stiže ogromna investicija: Opština daje zemljište besplatno za kompleks i akva park

Opština Bogatić će investitoru ustupiti bez naknade ustupiti 8,75 hektara zemlje za gradnju turističkog kompleksa sa hotelom, velnes centrom, bazenima i akva parkom.

Sa dve reke, Drinom i Savom, lekovitim geotermalnim izvorima, velikim brojem kulturno-istorijskih spomenika i zdravom hranom, opština Bogatić ima velike potencijale za razvoj turizma. Iz skromnog lokalnog budžeta u proteklom periodu nije bilo značajnih investicija u ovoj oblasti, pa su potencijali ostali samo šansa.

Od kada su u maju prošle godine uredbom Vlade Srbije  uvedeni podsticaji za direktna ulaganja u sektoru usluga hotelijerskog smeštaja, u Bogatiću se ukazala prilika da se razvojne ambicije konačno ostvare i ceo kraj postane atraktivna  turistička destinacija.

– Za Bogatić je važno što je uredbom Vlade uvršten među opštine koje imaju pravo na podsticaj ukoliko je u pitanju investicija više od 2 miliona evra i kojom se zapošljava najmanje 70 radnika. Kompanija Infofin iz Loznice, u okviru koje posluju hoteli u Banji Koviljači i Malom Zvornikuzainteresovana je za gradnju kompleksa u kojem će biti hotel sa 150 ležajeva, velnes centar, otvoreni i zatvoreni bazeni i akva park. Investitor je planirao da uloži više od 7 miliona evra – kaže Darko Mašić, direktor Turističke organizacije opštine Bogatić.

Nameru da u Bogatiću realizuju najveću investiciju u ovom kraju, predstavnici kompanije su izložili u lokalnoj samoupravi, koja je nedavno povukla prvi potez. Naime, odbornici Skupštine opštine su usvojili odluku o pokretanju postupka otuđenja bez naknade zemljišta površine 8,75 hektara u svojini lokalne samouprave, koja je izabrana za lokaciju budućeg turističkog kompleksa.

Foto: Turistička organizacija

U Turističkoj organizaciji ocenjuju da, osim izgradnje novih smeštajnih kapaciteta i podsticaja zapošljavanja, ova investicija  ponudom raznovrsnih sadržaja privuče goste iz šireg regiona. Sada, naime, najviše gostiju posećuje akva park „Termalna rivijera“ i dve banje sa izvorom geotermalne vode za koju se veruje da je lekovita. Veruju da zdravstveni i rekreativni turizam  mogu da omoguće zaradu i u drugim delatnostima, kao što su trgovina i poljoprivreda.

– U protekle dve godine smo imali ekspanziju domaće radinosti, pa smo na kraju 2019. dostigli više od 50 kreveta u kategorizovanim objektima. To su sobe, apartmani i studio-apartmani, ali s obzirom da se broj gostiju povećava i da u Bogatiću nekoliko godina ne radi hotel, postojeći kapaciteti nisu dovoljni.  Osim promocije turističke ponude i smeštaja, mi ćemo organizovati i edukativne radionice za vlasnike kategorizovanih objekata da bi se osposobili da uspešnije posluju – kažu u Turističkoj organizaciji.

Ugostiteljska ponuda podrazumeva i domaću hranu, pa je zahvaljujući Turističkoj organizaciji na internet aplikaciji objedinjena ponuda najkvalitetnijih sireva, slane i slatke zimnicu i domaćih sokova i rakija, koje po tradicionalnim receptima priprema više poljoprivredno-turističkih gazdinstava.

INFO 24 / biznis.telegraf.rs / Foto: D.G.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *