Stipendije za 74 osnovca, srednjoškolca i studenta romske nacionalnosti

Na prigodnoj svečanosti u Skupštini Grada Valjeva 74. učenika osnovnih i srednjih škola i studentima romske nacionalnosti uručena su rešenja o dodeli stipendija. Njihov iznos se kreće od 3 hiljade dinara za osnovce, četiri hiljade dinara za osnovce i sedam hiljada dinara za studente u mesečnom iznosu. Među stipendistima je 14 studenata građevinskog, elektrotehničkog, ekonomskog, filološkog fakulteta i muzičke akademije.

Uručujući rešenja o dodeli stipendija, Radoica Rstić, predsednik Komisije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja grada Valjeva, rekao je da Valjevo, kao jedan od retkih gradova u Srbiji, već duže od deceniju sprovodi akcioni plan inkluzije Roma i Romkinja što daje dobre rezultate. Zahvaljujući tome, sve veći broj romske dece nastavlja školovanje, a trudimo se da im obezbedimo besplatne udžbenike, školski pribor i dodatak za užinu. Broj srednjoškolaca i studenata se iz godine u godinu povećava, a preko 90 odsto osnovaca nastavlja školovanje u srednjoj školi.

Pored brige za obrazovanje, rekao je Rstić, Valjevo je donelo i akcione planove zdravstvene zaštite Roma i Romkinja, zapošljavanja i socijalne zaštite i oni se uspešno ostvaruju zašto se iz gradskog budžeta izdvajaju značajna sredstva.

Čestitajući uručenje rešenja o dodeli stipendija osnovcima, srednjoškolcima i studentima, Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, rekla je da je Republika Srbija donela dugoročnu Strategiju o nacionalnim manjinama do 2025. godine. Zahvaljujući ovoj Strategiji broj srednjoškolaca i studenata se stalno povećava, a Valjevo je primer po tome što je prepoznalo ovu politiku koja daje dobre rezultate. Zato ćemo nastojati da širom Srbije govorimo o njemu kao primeru dobre prakse, poručila je danas u Valjevu Suzana Paunović. Značajno je da se ona sprovodi u kontinuitetu, što nije slučaj u ostalim lokalnim samoupravama, a trebalo bi da bude tako. Mnoge od njih imaju strategije samo na papiru, a u praksi se ne sprovode, zašto lokalne samouprave snose odgovornost.

Posebno je značajno, kada se radi o sve većem obuhvatu školovanja romske dece, da ona na taj način mogu da rešavaju svoj problem nezaposlenosti i žive od svog rada, rešavajući svoje egzistencijalno pitanje, kao i ostale nacionalne manjine u Srbiji koje u tome imaju podršku Republike Srbije.

INFO 24

One thought on “Stipendije za 74 osnovca, srednjoškolca i studenta romske nacionalnosti

  1. You are in reality a just right webmaster. This web site loading speed is amazing.
    It sort of feels that you are doing any distinctive trick.
    Furthermore, the contents are masterwork. you've performed a fantastic job on this topic!
    Similar here: bezpieczne zakupy and
    also here: Sklep

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *