Stigao predlog u skupštinu: Poslanici sutra o ukidanju vanrednog stanja

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković sazvala je drugu sednicu parlamenta za vreme vanrednog zasedanja za sutra, a poslanici će razmatrati Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja.

Parlament će razmatrati i Predlog zakona o važenju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila, a koji je podnela Vlada Republike Srbije.

Sednica će se održati u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu, sa početkom u 10 casova.

Ukida se vanredno stanje, neke mere i dalje ostaju

Ukidanje vanrednog stanja ocekuje se sutra, a već od četvrtka neće biti policijskog časa, ali neke mere uvedene tokom borbe sa virusom korona ostaju i dalje na snazi.

Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i restoranima i kafićima, socijalna distanca ostaje na snazi, zabrana javnih okupljanja, nema nastave u školama – ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta.

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon rekao je nedavno da se ukida vanredno stanje u Srbiji, ali da ostaje proglašena epidemija od posebnog značaja, kao i pandemija od strane Svetske zdravstvene organizacije, koja podrazumeva i vanredne mere.

Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti- zagrljaj, rukovanja, stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima.

Lekari kažu da je važno primenjivati osnovne mere zaštite, kako bi se smanjila mogućnost zaraze virusom korona – pranje ruku, dezinfekcija površina sa kojima se dolazi u kontakt.

Posebno je važno držati se distance u zatvorenom prostoru, ali je oprez neophodan i na otvorenom.

Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi.

Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zakazala je sednicu parlamenta za sutra, a poslanici će razmatrati Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *