Stevanović: Ne opada broj pregleda, ne lečite se kod kuće

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović izjavio je danas da broj pregleda u prijemno-trijažnim centrima ne opada, kao ni broj prijema, te da zabrinjava trend da u poslednje vreme dolaze pacijenti sa ozbiljnijim i težim kliničkim slikama koji su nekoliko dana pokušavali da se leče kod kuće.

“Od marta pozivamo da se ova bolest ne leči samostalno, u kućnim uslovima, bez konsultacija sa lekarima u kovid sistemu”, apelovao je Stevanović, nakon sastanka ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica.

On je rekao da je očigledno da neki još ne vide da je ogroman broj obolelih, pozivitnih, da se bolnički kapaciteti permanentno pune, a da je broj pacijenata na intenzivnoj nezi, sa teškim kliničkim slikama, sve veći.

Zato je, kaže, ponovo razmatrana mogućnost da se, bez obzira na početak rada kovid bolnice u Batajnici, još racionalnije iskoriste kapaciteti.

Tako će svi pacijenti koji su u bolnicama, koji su u fazi oporavka i nije im potrebna više kiseonička potpora, razmeštati u ustanove gde nema centralnog snabdevanja kiseonikom da bi se kiseonička mesta obezbedila za pacijente za težom kliničkom slikom.

Stevanović je apelovao na sve da poštuju epidemiološke mere – nošenja maski, držanja distance, jer je to, ističe, jedino što sada može da pomogne.

Sve više pacijenata sa teškom kliničkom slikom

Stevanović je izjavio da je među obolelima od korona virusa sve veći broj onih sa umereno teškim i teškim kliničkim slikama, a manje onih sa lakšom slikom.

“Broj obolelih je i dalje veliki, i broj pregleda u prijemno-trijažnim ambulantama, a među obolelima sve je veći broj onih koji imaju umereno teške i teške kliničke slike, dok je, praktično, sa lakšim kliničkim slikama sve manji broj bolesnika”, rekao je Stevanović.

Na pitanje da uporedi ovaj vikend s prethodnim, on je rekao da je situacija ista, osim što smo dobili kovid bolnicu u Batajnici, koja itekako pomaže kao “ventil” i gde je smešten deo najtežih bolesnika.

On je dodao da je za dva i po dana rada bolnice u Batajnici, tamo više od 40 ljudi u jedinicama intenzivne nege.

“Tako da je situacija praktično ista kao i prošlog vikenda, osim što imamo i Batajnicu. Ali, ne postoje neiscrpni zdravstveni kapaciti i jedini način da se ovo stavi pod kontrolu jeste da se poštuju sve preporuke i epidemiološke mere”, rekao je Stevanović.

Upitan kakva je komunikacija između trijažnih kovid ambulanti i bolnica i kako dobijaju informacije koliko u kojoj bolnici ima slobodnih mesta, on je rekao da su odgovorna lica u bolnicama i trijažnim ambulantama umrežena, da se tačno zna koliko ima mesta u poluintenzivnim i intenzivnim negama, koliko mesta za kiseoničku terapiju.

“Svakog pojedinačnog pacijenta najavljujemo. Zbog velikog broja pacijenata, samo u Beogradu imamo četiri prijemno trijažne ambulante, može se desiti da budu popunjena sva mesta u bolnici kada sanitet stigne, ali trudimo se da to sprečimo i da se takve stvari ne dešavaju”, naveo je Stevanović.

Takvi pacijenti zbrinjavaju se u drugoj bolnici gde ima slobodnih mesta.

Komunikacija je ista i sa privremenim kovid bolnicama u unutrašnjosti kao što je Čair, Niška banja, Soko Banja, gde se pacijenti iz Beograda upućuju, ali i iz tih centara se upućuju ka Beogradu složeni i komplikovani pacijenti, naveo je Stevanović.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *