Stevan Šuša: Surčin konačno dobija svoj Dom zdravlja

Gradska opština Surčin, kao majmlađa gradska beogradska opština, dobro se organizovala kada je u pitanju vakcinisanje građana. Kako to naglašava prvi čovek ove opštine, Stevan Šuša, gostujući u emisiji Gradske teme u produkciji mreže INFO 24, svim stanovnicima Surčina na raspolaganju su sve četiri vakcine, za sada je zaintresovanost velika, a pomoć pri prijavljivanju i vakcinisanju imaju i najstariji stanovnici.


Komentarišući stanje zdravstvenih ustanova u Surčinu, Šuša kaže da je njihov Dom zdravlja još uvek u sistemu sa Domom zdravlja Zemun. Međutim, Vlada Republike Srbije donela je u februaru mesecu da
ova gradska opština ipak ima svoj samostalni dom zdravlja.


„Nadamo se da ćemo, kada se sva potrebna procedura završi, i mi u Surčinu imati svoj Dom zdravlja, kao i svaka druga gradska opština. To će mnogo doprineti primarnoj zdravstvenoj zaštiti naših građana, jer su do sada, na primer, iz naših Petrovčića, stanovnici zbog pregleda morali da putuju i
preko 40 kilometara, a sada će to biti značajno smanjeno. Radićemo na tome da u narednom periodu dobijemo i sve specijalističke službe, koje trenutno nemamo“, naglasio je predsednik GO Surčin, Stevan Šuša.
Šuša naglašava da Surčin ima veoma dobru saradnju sa gradom Beogradom i dodaje da uvek može i bolje i da će se truditi da se ta saradnja i dalje nastavi.

„Mi insistiramo da nam Grad pomogne, pored infrastrukturnih problema koje imamo, i u rešavanju pitanja petlje u Jakovu, na priključenje na autoput Miloš Veliki, jer je to veliki interes građana. A mi smo krajem prošle godine otvorili novu adaptiranu zgradu, u kojoj se sada nalazi vrtić, izuzetno fukcionalan, sa dvorištem i svim mobilijarima. Ono što je bitno, mi ćemo kada sve ovo prođe, krenuti i u kompletnu adaptaciju tog prostora, koji trenutno može da primi oko 300 dece. I tako plako rešavamo problem za 600 dece kod nas“, kaže Šuša.

Kao najmlađa beogradska opština, Surčin je u ranijem periodu imao dug od oko 4 miliona evra, koju je prethodna vlast napravila, od čega milion samo po kreditnom zaduženju. I to je dočekalo sadašnju garnituru vlasti. Danas, nakon osam godina, ipak se priča o konačno novim ulaganjima – novi vrtići,
škole, vododvod i kanalizacija, ali i ostala neophodna infrastruktura.
„Prvo smo morali da vratimo dug po zaduženju, pa smo imali i pomoć grada Beograda, kako bi isplivali iz dugova i počeli da funkcionišemo i pre svega, plaćamo plate zaposlenima.

A onda smo počeli da vodimo računa o svim sredstvima koje smo dobili. I tako smo počeli izgradnju, pre svega vrtića, a u poslednje dve godine, čak sedam parkića smo napravili na teritoriji opštine Surčin. Imamo i dve
teretane na otvorenom i na sve sam veoma ponosan. Jer, sada imamo gde nam deca dođu. I to nije kraj, za sada u svakom mestu imamo po jedan park, a plan je da ih bude bar do tri“, naglašava Šuša.

Ipak, beogradska opština Surčin je jedina opština koja nema svoju zgradu kao sedište lokalne samouprave. Čak su i sednice skupštine održavane po raznim holovima, a plan je da se Surčin promeni, jer će se napraviti zgrada opštine, sa svim potrebnim institucijama. A najveći problem Surčina su divlje deponije. Godina unazad, ovaj problem nikako da se reši.


„Na žalost, sa divljim deponijama nismo uspeli da se izborimo i mnogo mi je žao što nema toliko svesti kod svih naših građana, da, čuvajući tu našu prirodu, mi zapravo čuvamo sami sebe. Kod nas je problem što dobar deo građevinskog otpada sa lokacija po Beogradu završi kod nas, u nekoj udolini, gde se taj otpad natrpa i to niko ne vidi. Imamo i jednu deponiju koja zajednička – naša i od Novog Beograda, i ne znam kako ćemo je očistiti, jer toliko doveženo šuta, da ugrožava bezbednost, pre svega tri dalekovoda. I EPS je više puta insistirao da to rešimo i mi smo tražili pomoć Grada, ali još uvek ništa nismo uradili. A ona se nalazi baš tu na završetk autoputa, i mi se nadamo ćemo uspeti da nešto rešimo. Ali, ono što ja stalno apelujem i tražim, a zašta gradski funkcioneri nikako nemaju sluha, to je da se kazne drastično pooštre za nelegalno odlaganje smeća“, kaže Stevan Šuša.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *