Stefanović: Srbija nikada neće izabrati sukobe i rat

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je  da Srbija nikada neće izabrati sukobe, nikada neće izabrati rat, uvek će težiti miru i stabilnosti, ali to ne znači da neće štititi bezbednost svojih građana i umeće oštro da odgovori svima koji misle da ugroze bezbednost bilo kog čoveka u našoj zemlji.

Ministar Stefanović je, na proslavi Dana Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) u Batajnici, rekao da će Srbija, kao i svaka druga zemlja, prolaziti kroz brojne izazove, ali je dodao da je siguran da, zahvaljujući jedinici kakav je SAJ, naša država uvek može da računa da će doći u mirnu luku.

„To je najbolji način da se odužimo građanima Srbije za poverenje koje pružaju policiji i ovoj jedinici“, poručio je ministar Stefanović.

Stefanović je istakao da je ponosan na SAJ i iskazao zahvalnost i porodicama pripadnika ove jedinice.

„Imao sam čast i privilegiju da mnogo puta stojim pred vama pripadnicima SAJ-a, svaki put ispunjen osećajem ponosa zbog svega što svakodnevno radite. Međutim, možda nisam dovoljno puta iskazao zahvalnost onima koji imaju veliku zaslugu što tako dobro obavljate svoj posao, a to su članovi vaših porodica. Oni nažalost moraju pored vas puno toga da žrtvuju, da bi ste vi mogli na najbolji mogući način da odgovorite na sve zadatke“, rekao je Stefanović.

Ministar je podsetio i na 16 pripadnika SAJ-a koji su poginuli na dužnosti.

„Oni su ljudi koji su tim viteškim činom pokazali šta znači žrtvovanje za otadžbinu, zaštita njene časti i slobode. Hoću vama da se zahvalim zato što se brinete o uspomeni na ove heroje, a takođe moramo da vodimo računa o njihovim porodicama i želim da oni znaju da će na nas uvek moći da se oslone i da računaju“, naglasio je Stefanović.

Ministar je podsetio i na dosadšnje ulaganje u opremanje ove jedinice kao što su nove uniforme, naoružanje, oprema, vozila i rekao da će se truditi da i u narednoj godini nova količina opreme stigne za ovu jedinicu.

Komandant SAJ-a Spasoje Vulević rekao je da je jedinica za 41 godinu postojanja prošla kroz različita iskušenja i brojne rizične situacije i da je to uticalo na jačanje snage jedinice.

„Naši pripadnici, odabrani po strogim kriterijumima i vrhunski obučeni, oduvek su bili ono najvrednije što SAJ ima“, rekao je Vulević.

On je naglasio da će SAJ biti i dalje jedan od stubova bezbednosti Republike Srbije.

Pre početka zvanične svečanosti, pripadnici SAJ-a izveli su taktičko-pokaznu vežbu upada u objekat i eliminasanje terorista. U vežbi su učestvovali interventni tim ove jedinice, borbena vozila i helikopteri, a koristili su bojevu municiju.

Na svečanosti su uručena priznanja pripadnicima jedinice za 10 i 20 godina službe, kao i onima koji su se istakli sportskim rezultatima tokom ove godine.

INFO 24 / Tanjug

One thought on “Stefanović: Srbija nikada neće izabrati sukobe i rat

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *