Stano: Vućić i Kurti 19. jula u Briselu, nema nazadovanja

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokopolitičkom nivou, između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija održaće se u ponedeljak 19. jula, izjavio je danas portparol EU, Peter Stano.

Na pitanje Tanjuga da li je EU, kao glavni posrednik u razgovorima Beograda i Prištine, odredila termin za novi sastanak Vučića i Kurtija i da li je u međuvremenu došlo do napretka u razgovorima na tehničkom nivou, Stano kaže da “napretka ima od sastanka do sastanka”.

“Visoki predstavnik Borelj će u ponedeljak biti domaćin još jedne runde visokopolitičkog dijaloga Beograda i Prištine uz podršku Miroslava Lajčaka. Ovaj sastanak će se fokusirati na napredak postignut do sada i sledeće korake u dijalogu koji je važan za evropske perspektive Srbije i Kosova”, navodi Stano.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga o napretku postignutom tokom prethodne runde razgovora Vučića i Kurtija, ali i ekspertskih delegacija Beograda i Prištine, Stano napominje da je dijalog “proces koji traje” i koji je “fokusiran na međusobno prihvatljivom, pravno obavezujućem i sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa”.

Svaki sastanka koji EU organizuje kao posrednik je nali korak napred. Nema nazadovanja i to je važno, zaključuje Stano.

On dodaje da je krajnji cilj svih sastanaka iz okvira dijaloga da se obe starne približe i dođu do “konsenzusa i kompromisa” o normalizaciji odnosa.

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj je nakon prethodne runde razgovora Vučića i Kurtija, koja se održala u Briselu 15. juna, najavio da će do kraja jula biti održan još jedna sastanak najviših zvaničnika Beograda i Prištine.

U međuvremenu, u Briselu su se sastali glavni pregovarači dve strane kako bi sa ekspertskim timovima pokušali da približe stavove po pitanjima ranije postignutih dogovora kada je reč o rešavanju pitanja nestalih, slobodi kretanja, energetici i formiranju Zajednice srpskih opština.

U diplomatskim izvorima u Briselu posebno su naglašavali važnost ”dobre pripreme” novog sastanka Vučića i Kurtija kako bi se izbegao scenario od prethodnog puta- da se dve starne ne slože ni u čemu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *