Stabilno snabdevanje električnom energijom ključno za dalji razvoj grada

Postavljanjem visokonaponskih kablova u delu Beograda na vodi obezbeđeno je stabilno snabdevanje električnom energijom centralnih delova grada, ali i Novog Beograda.

Radi se o najsavremenijoj tehnologiji izuzetno važnoj za Beograd, jer su dosadašnje električne instalacije bile stare 40 godina, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

On je istakao da je u pitanju izuzetno bitan projekat za dalji razvoj grada i napomenuo da reč o savremenoj mreži poput onih koje se koriste u najrazvijenijim gradovima Evrope i sveta.

Novi energetski kablovi koji su pušteni pod napon nalaze se na trenutno važnoj trasi u dva pravca – od centra preko Beograda na vodi i nove trafostanice „Beograd 45” do Novog Beograda. Ovim je obezbeđeno da Beograđani, gosti našeg grada i kompanije u dužem vremenskom periodu imaju sigurno elektrosnabdevanje. Sve ovo je naravno važno i za dalji razvoj gradske infrastrukture. U ovom delu grada trenutno se gradi veliki broj stambeno-poslovnih objekata i na ovaj način obezbeđujemo miran nastavak radova, dok investitori sa velikom sigurnošću mogu da nastave ulaganja u Beograd. Zahvaljujem ljudima iz „Elektromreže Srbije” koji su posao završili u rekordno kratkom roku – rekao je Radojičić.

Direktorka „Elektromreže Srbije” Jelena Matejić potvrdila je da se radi o najsavremenijoj tehnologiji.

Ovo je prva primena tehnologije suve gradnje, odnosno suvih kablova napona 110 kilovata. Primenjena je i sofisticirana tehnologija spajanja uljnih i suvih kablova, a korišćen je i sistem digitalnog monitoringa, kao i sistem postavljanja sofisticiranih optičkih kablova za detekciju mehaničkih udara – rekla je Jelena Matejić.

INFO 24 / Beoinfo

One thought on “Stabilno snabdevanje električnom energijom ključno za dalji razvoj grada

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *