Srpski tunel neutrališe koronu: Šabački inovatori poklanjaju šest od deset svojih dezo-prolaza

Tim mladih Šapčana uz pomoć Fonda za inovacije napravilo prvi domaći dezinfekcioni prolaz. Sličan princip kao kod prskalica u baštama kafića.

Prvi srpski dezinfekcioni tunel osmišljen je i napravljen u Šapcu. Tim mladih mašinskih inženjera, tehničara, zavarivača i bravara iz firme „Korten art“, uz pomoć Fonda za inovacije kontruisao je prototip domaćeg dezo-prolaza, a od deset napravljenih, šest nameravaju da poklone.

Do ideje smo došli jer smo sličan princip rada već koristili u firmi kako bismo se leti rashladili. Praktično, to su one prskalice u kafićima koje viđate tokom vrućine – uvodi nas u priču Bojan Lolić, direktor. – Kada je Fond za inovacionu delatnost raspisao konkurs za inovativna rešenja u borbi protiv pandemije, odmah smo se javili. Imali smo intervju preko „Skajpa“ i Fond nas je finansijski podržao. Dezinfekcioni tunel koji su proizveli Šapčani potpuno je automatizovan, a cilj je dezinfekcija tela, obuće i odeće i neutralizacija potencijalnog prisustva virusa. Masa mu je 270 kilograma, dimenzije su 80 puta 150 centimetara, a visina 2,4 metra. Ima ugrađen rezervoar od 50 litara, dovoljan za 1.500 ciklusa dezinfekcije.

Jedan ciklus traje četiri sekunde i za to vreme stvori se mikrofilm dezinficijenca na telu, a da faktički niste mokri. Čestice veličine 10 do 20 mikrona zadržavaju se od 30 sekundi do minut na telu odnosno odeći i obući, što značajno ili skoro u potpunosti neutrališe virus – objašnjava Lolić.

SVOM GRADU

Jedva čekamo da naše tunele vidimo ispred medicinskih ili socijalnih ustanova. Jedan će ostati u Šapcu, a lokalna uprava opredelila je da on tokom narednih dana bude postavljen ispred kovid-ambulante Doma zdravlja. Fond za inovacije odlučuje gde će preostalih pet tunela biti postavljeni – kaže Lolić.

INFO 24 / Novosti / Foto: A. Delić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *