Srbija spremna da gradi aerodrom kod Trebinja

Želimo da izgradimo kompleks aerodroma i da upravljamo njime. Tu profita nema, ali je od izuzetnog značaja i za Srbiju i za RS. Od strateškog značaja, naglasio je Vučić i precizirao da bi se aerodrom nalazio između Trebinja, Bileće i Gacka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon razgovora sa predstavnicima RS u Banjaluci, da se izašlo sa idejom i da je Srbija zainteresovana da počne razgovore sa vladom RS o izgradnji aerodroma u Hercegovni.

„Spremni smo da uložimo značajan novac, da zaposlimo ljude u RS i već od ponedeljka, naša delegacija je spremna da ide u misiju u Trebinje, kojom brizinom i po kom modelu, koncesionom ili nekom drugom, na 30-35 godina Srbija može da izgradi izgradi taj aerodrom“, rekao je Vučić novinarima.

Taj aerodrom naolazio bi se između Trebinja, Bileće i Gacka.

„Želimo da izgradimo kompeleks aredroma i da upravljamo njime. Tu profita nema, ali je od izuzetnog značaja i za Srbiju i za RS. Od strateškog značaja“, rekao je Vučić.

Dodao je da su mu i predstavnici MTU, nemačke kompanije koja počinje gradnju fabrike motora u Staroj Pazovi, preneli da je to jedini biznis koji ima posao za 60 godina.

„Zato je važno da gradimo aerodrome bliže, da i Trebinje, Hercegovinu stavimo bliže u mrežu. Mnogo je potrebno do Trebinja, a to je najlepši srpski grad i važno je da pomognemo ljudima u Hercegovini. To je važno i za Srbiju i za RS“, rekao je Vučić.

Pomažemo RS koliko možemo i nastavićemo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u Republici Srpskoj ne postoji opština ili grad u kojem nema škole, vrtića ili neke druge ustanove u koji Srbija nije uložila.

Vučić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da Srbija pomaže koliko može Republici Srpskoj i da će nastaviti to da čini.

Kako je naveo, u trenutku kada se ceo svet suočava sa korona virusom, državi je teško i da čak isplaćuje plate i penzije i koliko je veliki pritisak i na zdravstvo i na industriju.

Istakao je da će Srbija preduzeti i nove mere za podsticaj privredi pogođenoj kovidom-19, kao i da će nastaviti da pomaže RS.

On je naveo da će Srbija i ove godine imati dve milijarde evra stranih direktnih investicija, što neće biti slučaj sa BiH.

Dodaje da je ove godine, zbog krize, u prvih pet meseci razmena sa BiH iznosila 656 miliona evra, što je značajno manje od prošle godine, kada je bila dve milijarde evra, što je cifra koju samo čudom dve zemlje mogu dostići u 2020.

„To je zato što i jedni i drugi manje trošimo, postoji doza neizvesnosti, a ja pozivam građane u Srbiji da troše novac“, rekao je Vučić i podsetio da je juče najavio nove mere.

Dodaje da će Srbija nastaviti da pomaže RS koliko može.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *