Srbija prihvatila sugestije MMF o zapošljavanju u j. sektoru

Srpske vlasti prihvatile su sugestiju Međunarodnog monetarnog fonda da posle prestanka važenja Zakona o maksimalnom broju zaposlenih definišu novi sistem kontrole zapošljavanja, koji će obezbediti srednjoročno planiranje za sve institucije javnog sektora, piše „Blic“ u štampanom izdanju za 24. decembar.

Pozivajući se na izveštaj MMF u koji je imao uvid, Blic piše da to praktično znači da MMF smatra da još nije vreme da se ukinu svi mehanizmi nadzora nad prijemom u javne službe i da bi ubuduće određivanje maksimalnog broja zaposlenih trebalo da se radi za pet, a ne kao do sada za godinu dana.

U izveštaju se konstatuje da je dosadašnji sistem bio dobar, ali i da je istovremeno ispoljio manjkavosti koje je potrebno promeniti.“Sistem dosadašnjeg zapošljavanja se oslanjao na rad na određeno vreme i ugovorne pozicije, što je uslovljavalo nesigurnost, ali i manjak osoblja za pojedine oblasti“, piše u izveštaju MMF.

Beogradskom listu je u Vladi Srbije rečeno da su srpske vlasti prihvatile ove, ali i druge sugestije MMF, i da su predstavnike te međunarodne organizacije obavestile da se radi na novom sistemu kontrole.

“MMF je uočio da je manjkavost kod dosadašnjeg sistema određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnim službama bila vezana pre svega za prijem ljudi na određeno vreme, što je za posledicu imalo nesigurnost i napuštanje javne službe“, rekli su iz Nemanjine 11.

INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *