Srbija ogorčena zbog izveštaja Evropskog parlementa

Evroparlamentarci su se izgubili u prostoru i vremenu, oni su izgleda čitali neki izveštaj iz 2011, a ne iz 2021, poručio predsednik Vučić. Šefovi kritikovanih resora tvrde da su ocene tendenciozne

Tempo pregovora Srbije o pristupanju EU diktiraće normalizacija odnosa između Beograda i Prištine i poštovanje elementarnih prava u zemlji, osnovna je poruka izveštaja o napretku naše zemlje koji je upravo usvojio Evropski parlament. Od Srbije se traže konkretni rezultati u pravosuđu, slobodi medija i borbi protiv korupcije, pozdravljaju se ekonomski pokazatelji i učešće u regionalnoj saradnji, ali i dele političke packe za pojedine slučajeve.

Izgubili kompas  

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da su u tom dokumentu “ogoljene laži” i da su se poslanici EP “izgubili u vremenu i prostoru”.

– Oni su izgleda čitali neki izveštaj iz 2011, a ne iz 2021. godine – prokomentarisao je Vučić i posebno naveo “nedostatak medicinske opreme” koji se pominje u izveštaju.

– Mi testiramo više nego 80 odsto država EU, a oni nas osuđuju! Nemamo nedostatak bilo kakve opreme, sada imamo 500 respiratora u magacinu baš zato jer se nismo oslanjali na njih. Ovo je narodu dovoljno da vidi kakvim se ogoljenim lažima služe – izjavio je predsednik, uz opasku da je ponosan na deo izveštaja kojim se izražava zabrinutost zbog “kampanje kojom se delegitimiše nezavisnost Kosova”.

Izjava potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministra kulture i
informisanja Maje Gojković povodom donošenja Rezolucije Evropskog parlamenta:


„Srbija vrlo savesno i konstruktivno pristupa putu ka Evropskoj uniji i zato iznenađuje usvojena Rezolucija EP koja sadrži oštre ocene donete na Osnovu izveštaja izvestilaca za Evropski parlament za Srbiju Vladimira Bilčika. Izveštaj EP u kome se od Republike Srbije traže ,,ubedljivi rezultatiˮ pogotovo u oblastima pravosuđa, slobode izražavanja i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala deluje neusaglašeno sa činjeničnim
stanjem u našoj zemlji.

Maja Gojković

Jedna od oblasti zbog koje se Srbiji upućuju kritike vezana je za medije. Napadi na novinare su neprihvatljivi, a to dokazujemo i konkretnim delovanjem i ostvarenim rezultatima ne samo Ministarstva kulture i informisanja nego i cele Vlade koji se ogledaju u brojnim aktivnostima na unapređenju ne samo medijske scene nego i dijaloga na njoj. Akcioni plan za Medijsku strategiju, formiranje Radne grupe za implementaciju tog Akcionog plana i Medijske strategije, kao i formiranje Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara pokazuju da smo posvećeno prišli unapređenju medijskih sloboda i slobodi izražavanja u skladu sa vrednostima koje zastupa EU.

Bez obzira čime je motivisan ovakav ton poruke evropskih parlamentaraca, Srbija ostaje dosledna izgrađivanju demokratskog društva, a samim tim i svom evropskom putu.ˮ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet