Spomenik vojvodi Janku Katiću u selu Krnić: Podsećanje na slavnu prošlost srpskih junaka

Spomenik vojvodi Prvog srpskog ustanka Janku Katiću podignut je u selu Krnić u opštini Vladimirci nedaleko od mesta gde je nastradao. Poginuo je uoči Mišarske bitke.

“Spomenik se nalazi u centru sela gde je vidno označen i ponosno podseća naše sunarodnike na slavnu prošlost naših junaka”, navodi se na portalu Tursitičke organizacije opštine Vladimirci.

Janko Katić je bio jedan od organizatora Prvog srpskog ustanka i smatra se junakom svoga vremena. Isticao se kao pregovarač i perfektno je govorio turski jezik.

“Jedan od naših najvećih junaka svog vremena, veoma rečit i pametan i jedan od retkih pismenih ustanika i vojvoda. Poginuo je uoči Mišarske bitke u selu Vlasanici, a u selu Krnić koje se takođe nalazi u našoj opštini mu je podignut spomenik. Spomenik je podignut 1954. godine, 150 godina od početka ustanka kao zahvalnost posavotamnavskog stanovništa za njegovu nesebičnu žrtvu”, navode u TO opštine Vladimirci.

Ovaj medijski sadržaj deo je projekta “Vladimirci danas” koji je finansijski podržan od strane opštine Vladimirci. Zahvaljujemo se na saradnji Turističkoj organizaciji opštine Vladimirci.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

INFO 24 / opština Vladimirci / Foto: TO Vladimirci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet