Spomenik Stefanu Nemanji zvanično predat Beogradu

Spomenik Stefanu Nemanji je zvanično predat gradu Beogradu, potpisivanjem Zapisnika o primopredaji u Starom dvoru.

Reč je o spomeniku koji je delo ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, a kako je najavljeno, svečano će biti otkriven 27. januara sledeće godine na Savskom trgu, čija je inače rekonstrukcija u toku.

Zapisnik o primopredaji spomenika potpisali su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, predstavnik autora vajara Aleksandra Rukavišnjikova u Srbiji Oleg Laškarev i predstavnik autora vajara za umetnost u svetu Alan Kazijev.

Zapisnik je potpisan u prisustvu ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića i ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan Harčenka.

Inicijativu da se u Beogradu podigne spomenik Stefanu Nemanji uputio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Veliki dan za Beograd i Srbiju, spomenik Stefanu Nemanji je završen i postaje vlasništvo našeg naroda”, napisao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i dodao da je “ponosan” jer je bio deo istorijskog poduhvata.

Spomenik osnivaču srpske države izradio je ruski vajar Aleksandar Rukavišnikov, visok je 23 metra, napravljen je u Rusiji i u delovima dopremljen u Beograd.

Vlada Srbije imenovala je organizacioni odbor za otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji, na čijem je čelu ministarka kulture Maja Gojković, a otkrivanje spomenika planirano je 27. januara, podseća Sputnjik.

INFO 24 / Tanjug / Foto: YouTube printscreen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *