Snažan zemljotres pogodio Tursku i Grčku

Snažan zemljotres jačine 6,6 stepeni pogodio je grčko ostrvo Samos i turski obalski grad Izmir. Broj poginulih u Turskoj i Grčkoj porastao na 14. Ambasador Srbije u Ankari Zoran Marković izjavio da među stradalima i povređenima nema državljana Srbije.

Broj poginulih u Turskoj i Grčkoj usled današnjeg zemljotresa u Egejskom moru porastao je na 14, a povređeno je više od 600 ljudi, saopštili su večeras turski zvaničnici.

Kako javljaju agencije, 12 osoba poginulo je u truskom gradu Izmiru, a dvoje tinejdžera je poginulo na grčkom ostrvu Samos.

U Izmiru je srušeno 20-tak zgrada, a akcija traganja i spasavanja se nastavlja.

Potres se osetio širom Grčke i u delu Turske na Egejskom moru, javljaju lokalni mediji.

Zemljotres se dogodio 17 kilometara u moru zapadno od provincije Izmir u Turskoj.Kako javlja CNN Turk, potres se osetio sve do Istanbula.

Prema navodima očevidaca, ljudi su u Izmiru izašli na ulice, a turska televizija TRT Aber prikazala je urušenu zgardu u gradu, preneo je Rojters. Stanovnicima Samosa je savetovano da se klone priobalnih područja.

Ambasador: Među stradalima i povređenima u Turskoj nema Srba

Ambasador Srbije u Ankari Zoran Marković izjavio da prema informacijama kojima raspolaže među stradalima i povređenima u zemljotresu koji je pogodio Tursku nema državljana Srbije.

On je, međutim, dodao da tu informaciju treba prihvatiti s rezervom s obzirom na to da u Turskoj, a posebno u Izmiru koji je najteže pogođen zemljotresom, živi dosta pripadnika srpske bošnjačke zajednica koji su dvojni državljani Turske i Srbije.

Marković je u izjavi za Tanjug istakao da će ambasada pružiti svaku pomoć državljanima Srbije koji su se eventualno zatekli u Turskoj, kao i dvojnim državljanima, u okviru svojih mogućnosti i mogućnosti države Srbije.

On je naveo da je situacija najteža u Izmiru, gde se, prema podacima turskog ministarstva unutrašnjih poslova srušilo ili urušilo najmanje 20 zgrada u kojima više ne može da se stanuje.

Prema njegovim rečima, zemljotres se nije osetio u Ankari, ali jeste u Istambulu, što je izazvalo zabrinutost s obzirom na to da se taj grad nalazi na jednom od najtrusnijih područja na svetu.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet