Slike umetničkih dela na zastorima gradilišta u Beogradu

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će se na dnevnom redu sednice Skupštine Grada Beograda, koja će biti održana 3. marta, naći predlog Odluke o izmenama i dopunama odluke kojom se propisuje obaveza investitora da prilikom izvođenja radova na objektima na teritoriji Beograda koriste zaštitne prekrivače na skelama.

Takođe, propisuje se i to da zaštitni prekrivač mora biti oslikan izgledom fasade objekta u razmeri 1:1 ili da sadrži prikaz kulturnog dobra iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, koju većinom čine dela srpskih likovnih umetnika i to u ukupnoj površini zaštitnog prekrivača – naveo je Vesić.

Vesić je pojasnio da ukoliko se investitor opredeli da zaštitni prekrivač skele sadrži prikaz kulturnog dobra iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu izabrano delo, u odgovarajućem formatu, moći će besplatno da preuzme sa liste koja će biti postavljena na internet stranici Grada Beograda, kao i Narodnog muzeja u Beogradu.

Odlukom se takođe propisuje da ukoliko je investitor radova Grad Beograd, zaštitni prekrivač skele može da sadrži i prikaz drugih umetničko-istorijskih dela o kojima se staraju ustanove kulture na teritoriji grada Beograda.

Vesić je rekao da se ova odluka donosi posle pozitivnih reakcija građana i posetilaca Beograda u odnosu na dosadašnje korišćenje prikaza umetničko-istorijskih dela na zastorima čije je fasade u proteklom periodu uređivao Grad Beograd.

Kada smo odlučili da na zastorima fasada koje smo uređivali prikažemo slike umetničkih dela želeli smo da proverimo kakva će biti reakcija javnosti – rekao je Vesić i dodao da je zbog pozitivnih reakcija građana odlučeno da se ova obaveza proširi na sve investitore.

Prema njegovim rečima, uvođenjem ovih mera dodatno se doprinosi poboljšanju uređenosti grada i unapređenju naše turističke ponude.

Istovremeno, ovo je još jedna u nizu aktivnosti kojom se stvaraju uslovi za promovisanje bogatog kulturno-istorijskog nasleđa ovog podneblja, u cilju očuvanja naše kulturne baštine i tradicije, što je jedno od osnovnih opredeljenja Grada Beograda – zaključio je Goran Vesić.

INFO 24 / Foto: Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *