Slava grada Sveti Stefan Dečanski

Ruma danas slavi svoju gradsku slavu Svetog Stefana Dečanskog i Dan Opštine – 24. novembar, u znak sećanja na prisajedinjenje Srema Kraljevini Srbiji.

Tim povodom danas je u hramu Silaska Svetog duha na apostole sluzena sveta liturgija, uz tradicionalno lomljenje slavskog kolača.

Liturgiju je sluzio protoprezviter Sreten Lazarević, arhijerejski namesnik rumski, sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, uz prisustvo predsednice Opštine Ruma Aleksandre Ćirić, čelnih ljudi lokalne samouprave i građana.

Sveti Stefan Dečanski beše sin kralja Milutina i otac cara Dušana. Čedo pobozne kraljevske porodice, Stefan od najranijeg detinjstva bi vaspitan u hrišćanskoj poboznosti. Sveti Stefan Dečanski je pet godina proveo u Carigradu kao zatočenik u manastiru Svedrzitelja (Pantokratora). Divljenje ne samo monaha, već celog Carigrada izazivao je svojim vrlinama, pre svega mudrošću i trpeljivošću, ali i podvigom i blagougodnošću. Pošto mu je nakon pet godina Sveti Nikola čudotvorno vratio vid, on je iz zahvalnosti počeo gradnju hrama Visoki Dečani, koji vazi za jedan od najlepših bisera vizantijske umetnosti i srednjovekovne arhitekture na tlu srpske drzave.

Sveti Stefan Dečanski upokojio se 1336. godine, a zajedno sa Svetim Savom i Svetim knezom Lazarom danas čini trojstvo najmudrijih, najpozrtvovanijih i najblagorodnijih ličnosti i svetitelja koje je dao srpski narod.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *