Slabo poštovanje mera u Kraljevu: Pune bašte kafića, a više od 1.000 novih slučajeva virusa korona od 17. juna

U drugom naletu Kovid 19 od 17. juna u Kraljevu je zvanično potvrđeno više od 1.000 novih slučajeva infekcije i čak 22 preminulih.

Ni ovi podaci, međutim, kao da nisu dovoljna opomena jednom broju neodrgovorniih Kraljevčana da poštuju epidemiološke mere i preporuke medicinskih stručnjaka u cilju sprečavanja širenja zaraze korona virusom.

Jedan od očiglednih primera ove konstatacije je u letnjim baštama kafića i drugih ugostiteljskih objekata u centru grada gde samo mali broj gostiju drži obavezanu socijalnu distancu i razmak od bar dva metra između stolova. To se najbolje videlo minulog vikenda, ali i u ponedeljak ujutro u vreme pauze za doručak u većini javnih preduzeća i ustanova.

– Iako su za stolom dve ili tri stolice, privuče se još toliko. Ima čak i sastavljanja stolova, a kada takve goste opomenem oni su u najvećem broju slučajeva drski i bezobrazni. Mi poštujemo sve propisane mere, ali se i trudimo da ne ulazimo u raspravu sa bahatim gostima – kaže konobar jednog popularnog kafića u strogom centru grada.

Odlukom Kriznog štaba rad letnjih bašti ugostiteljskih objekata najpre je ograničen do 20 sati, ali je potom produžen do 23. Ova odluka (o)pravdana je velikim padom prometa kafića koji bi mogao da dovede do zatvaranja lokala i otpuštanja radnika.

– Sve je to u redu, ali mere moraju da se poštuju, inače se virusa nikada nećemo rešiti – komentarišu dvojica starijih Kraljevčana dok na bezbednom rastojanju ispijaju jutarnju kafu u centru grada.

– I gosti i gazde se prave naivni, ovi prvi pod devizom „neće mene korona“ hoće da isteraju svoje, a ovim drugima je važno da im je bašta lokala puna. I tako sve dok ih inspekcija ne udari po džepu. A, neki se ni tada ne dozovu pameti…

INFO 24 / Večernje Novosti / Foto: Večernje Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *