Skupština usvojila odluku o kreditnom zaduživanju grada

Odbornici Skupštine Grada na današnjoj sednici usvojili su Odluku o javnom zaduživanju Grada Valjeva a na predlog Komisije za budžet i finansijem, u visini od 155 miliona dinara radi komunalnog i infrastrukturnog opremanja Privredne zone.

Predlog Odluke obrazložio je rukovodilac Odeljenja za finansije Željko Tabašević. ” Grad Valjevo planira u 2023. infrastrukturno opremanje Industrijske zone. U ovu svrhu Grad je već opredelio 125 miliona dinara iz gradskog budžeta , a preostali potreban deo biće iz kreditnog zaduženja. Saglasnost je dobijena od ministarstva finasija 31.januara ove godine. Biće osnovana posebna komisija za izbor banke sa najpovoljnijim uslovima kreditiranja. Rok otplate kredita je godinu dana, počev od. 1.januara 2o24, sa grejs periodom do kraja 2023.”.

Po rečima predsednice Skupštine Grada Snežane Rakić, Grad nije kreditno zadužen, a zaduženje od 155 miliona dinara je neophodno za kompletno opremanje Industrijske zone i po dogovoru sa nemačkim preduzećima “Bizerba” i “Hansgrohe”, koje će u aprilu i junu ove godine zaposliti više stotina Valjevaca. Zahvaljujući kreditnom zaduženju biće stvoreni uslovi ne samo za rad inostranih investitora, već i za domaće privrednike.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Radoica Rstić je istakao da je razvoj Industrijske zone privredna šansa Grada, kao i da će se kroz poreze i doprinose kreditno zaduženje od 155 miliona dinara  za godinu dana vratiti u gradski budžet.

Po rečima gradonačelnika Lazara Gojkovića, država i Grad su mnogo uložili u Industrijsku zonu, koju je vlada Srbije označila kao investiciju od značaja za republiku Srbiju.

“Ova ulaganja su ulaganja u blisku budućnost, zato moramo da što pre završimo komunalno i infrastrukturno opremanje Industrijske zone. Valjevo je jako dugo čekalo na nove fabrike, najzad smo na putu da ostvarimo sve ono čemu smo se nadali i na čemu smo radili. Nove fabrike , uključujući i “Gorenje Hajsens”, zaposliće oko 2000 radnika. Ovo kreditno zaduženje dešava se u pravo vreme i preduslov je da se svi planirani radovi u Industrijskoj zoni završe. Najzad počinje preporod Valjeva”-zaključio je Gojković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *