Sistem „Oko sokolovo”: Obaveštenja za vozače, kažnjavanja od 10. avgusta

Druga nedelja testiranja sistema za detektovanje nepropisno parkiranih vozila „Oko sokolovo” počinje danas. Ni u ovoj nedelji neće biti kažnjavanja, ali će se slati obaveštenja vozačima čija su vozila zatečena kao nepropisno parkirana, izjavio je sekretar za poslove komunalne milicije Ivan Divac.

On je, gostujući na TV Studio B, precizirao da će građani dobijati obaveštenja sa molbom da se više ne parkiraju na tim mestima i da ne ugrožavaju bezbednost saobraćaja, kretanje ljudi i javnog prevoza.

– U protekloj nedelji, u ulicama gde funkcioniše sistem „Oko sokolovo” dnevno smo u proseku opažali oko 1.300 nepropisno parkiranih vozila. Ovaj sistem od 10. avgusta počinje sa kažnjavanjem građana koji bahato parkiraju vozila. To ne znači da do tada svako može parkirati gde hoće, jer su patrole Komunalne milicije na terenu i rade redovan posao, tako da se ne iznenade oni koji dobiju kaznu – rekao je Divac.

On je posebno istakao da je sistem „Oko sokolovo” veoma efikasan i projektovan tako da potpuno isključuje selektivno kažnjavanje.

– Ne postoji faktor ljudskog uticaja. Ako se neko bahato parkira, ma ko to bio, kazna će mu biti propisana. Apelujem na građane da ne ostavljaju vozila na kolovozu, žutim trakama, pešačkim prelazima, tramvajskim šinama. Neće biti selektivnog kažnjavanja jer će svi čije vozilo bude zatečeno u prekršaju biti kažnjeni – istakao je Divac.

On je podsetio da Sekretarijat za saobraćaj izdaje posebne dozvole određenim službama koje mogu da se zaustavljaju.

– U tu kategoriju spadaju taksi vozila, dostavna vozila, u vreme kada je to dozvoljeno, zatim vozila javnog gradskog prevoza, kao i vozila gradskih službi koje vrše hitne intervencije. Ta vozila sa posebnim dozvolama biće uneta u sistem i neće biti sankcionisana, dok za druge neće biti nikakvih popusta, svi će biti kažnjavani – naveo je Divac.

On je kazao i da očekuje da će sistem „Oko sokolovo” ubrzati protok saobraćaja i do 15 odsto, te da će se na ulicama gde ovaj sistem bude funkcionisao smanjiti bahato parkiranje na minimum.

– Očekujemo da će svi oni koji budu bahato parkirali, plaćati te kazne i da će shvatiti da time ugrožavaju druge, kao i da će prestati sa tom praksom – zaključio je Divac.

INFO 24 / Beoinfo / Foto: Beoinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *