Siniša Mali: Zajednički projekti Srbije i EIB napreduju po planu

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa potpredsednicom Evropske investicione banke (EIB) zaduženom za Zapadni Balkan Lilianom Pavlovom o projektima koje naša zemlja realizuje sa tom finansijskom institucijom i dinamici njihovog sprovođenja.

Sagovornici su ocenili da zajednički projekti dobro napreduju i da nema problema u njihovoj realizaciji.

Mali je iskazao zahvalnost EIB-u na podršci za izgradnju brze pruge na železničkom koridoru 10 od Beograda do Niša, kojom će vozovi ići brzinom od oko 200 kilometara na sat, budući da je ova finansijska institucija odobrila ukupno 1,1 milijardu evra za izgradnju te saobraćajnice.

Izgradnja ove pruge je od ogromnog značaja za Srbiju, posebno jug zemlje, ukazao je potpredsednik Vlade, koji je najavio i skoro otvaranje brze saobraćajnice Surčin – Novi Beograd.

Na sastanku je bilo reči i o zajedničkim projektima koji su predviđeni budžetom Srbije za 2023. godinu, među kojima su projekti rehabilitacije puteva i unapređenja bezbednosti saobraćaja, rekonstrukcija i izgradnja kliničkih centara, projekat za pametna brojila i drugo.

Takođe, sagovornici su razgovarali i o energetskom sistemu naše zemlje, kao i o sprovođenju projekata iz okvira Zelene agende.

U tom kontekstu, Mali je podvukao da se radi na transformaciji energetskog sektora Srbije, dodavši i da našu zemlju očekuju velike investicije u tu oblast u narednim godinama, što je apsolutni prioritet Vlade.

On je istakao da su, i pored tri godine svetske ekonomske krize, makroekonomski pokazatelji Srbije i dalje veoma dobri i javne finansije potpuno stabilne.

Ministar je predočio da je javni dug daleko ispod nivoa Mastrihta, da je nezaposlenost rekordno niska, a da su strane direktne investicije prošle godine dostigle čak 4,4 milijarde evra.

Pritom, kako je naglasio, Srbija je do 20. marta privukla oko 693 miliona evra stranih direktnih investicija, što je najbolji rezultat do sada.

Prema njegovim rečima, nivo javnih investicija u Srbiji raste, s obzirom na to da je za kapitalne projekte ove godine opredeljeno 6,8 odsto BDP-a, dok je udeo kapitalnih rashoda u BDP-u u 2011. godini iznosio 3,1 odsto.

Mali je podsetio na to i da u Beogradu trenutno boravi Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), povodom prve revizije aktuelnog stendbaj aranžmana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *