Siniša Mali se sastao sa ambasadorom Finske, razgovarali o saradnji dve zemlje i sprovođenju zelene agende

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa ambasadorom Finske u Srbiji Kimom Lahdevirtom o saradnji dveju zemalja, kao i o sprovođenju Zelene agende.

Mali i Lahdevirt su razgovarali o članstvu Srbije u Koaliciji ministara finansija u vezi sa klimatskim promenama, a potpredsednik Vlade je istakao da će Srbija pristupiti pomenutoj koaliciji i da se nada da će i druge zemlje regiona učiniti isto.

Potpredsednik Vlade se iskazao zahvalnost na pozivu za pristupanje pomenutoj koaliciji i istakao da je reč o izuzetno važnoj temi, kojoj se Vlada Srbije posebno posvetila u poslednjih nekoliko godina.

On je dodao da je Srbija 2021. godine izdala prvu zelenu obveznicu, kao prva zemlja u regionu i jedina zemlja van Evropske unije i da je rešila višedecenijski problem deponije u Vinči, kao i da se u okviru projekta „Čista Srbija“ grade fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizaciona mreža.

Mali je naglasio i da je norveška kompanija „Ristad“ angažovana za podršku u transformaciji energetskog sektora, kao i da je ulaganje u taj sektor apsolutni prioritet Vlade.

Potpredsednik Vlade je naglasio i da je za Srbiju najvažnije da njena ekonomija nastavi da raste, kao i da je sprovođenje projekata iz okvira Zelene agende upravo dobar izvor rasta.

Lahdevirt je čestitao ministru Malom na priznanju „Reformator godine“, koje mu je dodelio NALED, i u tom kontekstu naglasio važnost digitalizacije za reformske procese.

On je dodao i da je Finska digitalno najnaprednija zemlja u Evropi.

Mali je, s tim u vezi, istakao da u transformaciji i modernizaciji Poreske uprave upravo učestvuje konsultant iz Finske, koji je bio i direktor u toj upravi u svojoj zemlji.

On je najavio i da slede novi važni projekti u Upravi carina, kao što su eOtpremnice, te da će, zajedno sa već postojećim eFakturama, biti zaokružen jedan  veoma važan proces koji se dešava u privredi, navodi se u saopštenju ministarstva finansija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *