Siniša Mali: Rast Srbije 5,1 odsto

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da najnoviji podaci o rastu BDP-a govore o tome da je Srbija apsolutni lider u odnosu na zemlje regiona, ali i da ima veći rast i od nekih zemalja u Evropskoj uniji, ukazujući pritom posebno na susednu Hrvatsku.

„To je potvrda ispravne ekonomske politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, istakao je Mali.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, on je naveo da je, na primer, za razliku od članice EU Hrvatske, čiji je rast u prvom kvartalu ove godine iznosio svega 0,4 odsto, Srbija u istom periodu imala privredni rast od čak 5,1 odsto.

„Naša zemlja je zauzela apsolutno lidersku poziciju u regionu, ulogu koju više niko ne može da ospori“, naglasio je Mali.

On je ukazao da se u novonastaloj ekonomskoj situaciji, u kojoj se našao ceo svet, pokazalo da je Srbija mnogo otpornija nego neke druge zemlje, kao što je na primer Hrvatska.

„Njihovi ekonomski pokazatelji su već određeni period lošiji od naših, a ovi poslednji podaci govore o tome da je razlika između nas veća nego ikada, odnosno da smo daleko uspešniji“, naveo je ministar Mali.

On je dodao da Srbija kontinuirano ostvaruje bolje rezultate od Hrvatske, pa je tako u 2019. godini Srbija imala rast od 4,2 odsto, dok je privredni rast Hrvatske bio tri odsto.

U poslednjem kvartalu iste godine Srbija je imala rast od čak 6,2 odsto, dok je privredni rast Hrvatske bio svega 2,5 odsto.

INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *