Siniša Mali: Prvi put u istoriji Srbije investitorima su na prodaju ponuđene dvanaestogodišnje dinarske obveznice

Tražnja je bila deset puta veća od ponude, ostvarena je istorijski niska stopa prinosa, a prodate su obveznice od 19,3 milijarde, kaže ministar finansija Siniša Mali.  

Na okruglom stolu o razvoju tržišta kapitala u Srbiji učestvovali su međunarodni partneri iz Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Američke agencije za međunarodni razvoj i programa Ujedinjenih nacija za razvoj. Za naše obveznice najviše su se interesovali strani profesionalni investitori, što je dodatni dokaz poverenja ulagača u domaću valutu. Ako je neko uložio u vašu državnu obveznicu čija je ročnost 12 godina, to znači da veruje da će ta ekonomija u tom periodu biti stabilna, bez inflacije i dodatnih potresa, da je dinar siguran i stabilan, kao i da ulagač veruje da će mu se prinos na uloženi novac vratiti onako kako je planirano kada dođe rok dospeća tih obveznica, poručio je srpski ministar finansija.

Mali je naveo da se uz podršku međunarodnih institucija radi na izradi strategije o razvoju tržišta kapitala, čiji bi nacrt trebalo da bude usvojen do juna ove godine. On je istakao da je cilj Srbije da bude još bolja, da dostigne rast od sedam odsto i podsetio da su doneti sistemski zakoni usmereni ka poboljšanju tržišta kapitala.

Ministar je naveo da srpsko tržište kapitala raste, i da postoji sve veće poverenje investitora u srpske finansije. Srbija se vratila na međunarodno tržište kapitala, a kako će se ubuduće na njemu pozicionirati, zavisi od nas koji danas sedimo ovde, poručio je učesnicima okruglog stola ministar finansija Siniša Mali.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *