Siniša Mali: Prva grupa penzionera danas dobija uvećane penzije

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će prve uvećane penzije za devet odsto, danas biti na računima penzionera koji pripadaju kategoriji „samostalne delatnosti“.

„Građani i njihov životni standard su u fokusu Vlade Republike Srbije i nećemo dozvoliti da aktuelna ekonomska kriza i svi izazovi sa kojima se suočavamo, utiču na kvalitet njihovog života. Zato, kao što smo i obećali, idemo sa povećanjem penzija, plata u javnom sektoru i minimalne zarade. Već danas, 2. decembra, penzioneri koji pripadaju kategoriji samostalnih delatnosti će dobiti za devet odsto veće penzije“, rekao je ministar Mali.

Ministar je najavio da će za devet odsto veće penzije u utorak, 6. decembra dobiti oni koji pripadaju kategoriji vojnih i poljoprivrednih penzionera, dok će 10. decembra biti isplaćena kategorija „zaposleni“, koja broji najviše penzionera.

„Posebno raduje što se sredstva za ove uvećane penzije izdvajaju iz budzeta Fonda PIO koji beleži bolju naplatu doprinosa i ima više novca“, rekao je Siniša Mali.

Potpredsednik Vlade je podsetio da su penzije povećane od 1. novembra za devet odsto, ali i naglasio da uskoro, odnosno od 1. januara 2023. godine, sledi novo povećanje od čak 12,1 odsto, čime dolazimo do toga da će prosečna penzija u 2023. godini biti za 20,8 odsto veća u odnosu na 2022. godinu.

On je naglasio i da penzije rastu iz godine u godinu, iako skoro tri godine traje kriza u svetu, prvo prouzrokovana pandemijom, a potom i dešavanjima u Ukrajini. 

„I pored svih izazova sa kojima se suočavamo naše javne finansije su stabilne i sva povećanja primanja građana neće ugroziti njihovu stabilnost“, naglasio je ministar Mali.

On je rekao i da se prema projekcijama Ministarstva finansija očekuje da prosečna penzija sada u decembru bude 287,2 evra, a u decembru 2023. godine 322 evra.

„Moramo da vodimo računa o penzionerima, da ih podržavamo, da budemo uz njih. Sva obećanja koja smo dali smo ispunili u dan i u dinar. Kao što je predsednik Aleksandar Vučić svojevremeno obećao da će prosečna plata u Srbiji biti 500 evra, i to smo ispunili, sada nam je cilj da do kraja 2026. godine prosečna plata bude hiljadu evra, a penzija između 420 i 450 evra“, naglasio je Mali.

Siniša Mali je podsetio i da se od 1. januara očekuje i povećanje plata u javnom sektoru od 12,5 odsto, dok će plate za vojna lica, oficire, podoficire i vojnike po ugovoru biti povećane za čak 25 odsto. Takođe, minimalna zarada će od 1. januara biti veća za 14,3 odsto.

„Dakle, nastavljamo da brinemo o građanima, da štitimo njihov životni standard. Zato što smo se domaćinski ponašali i vodili odgovornu ekonomsku politiku sada imamo dovoljno novca i za povećanje penzija i plata i minimalne zarade. To je odgovorna politika i odgovorno vođenje javnih finansija, i od toga nećemo odustati“, zaključio je Siniša Mali.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *