Siniša Mali: Nastavljamo sa podrškom za mala i srednja preduzeća

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali i potpredsednica Evropske investicione banke (EIB) Liliana Pavlova potpisali su danas finansijski ugovor kojim se pruža podrška za mala i srednja preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije, a u cilju ublažavanja posledica pandemije KOVID-19.

Potpisivanju su prisustvovali ministarka privrede Anđelka Atanasković i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar.

Ministar Mali je, nakon potpisivanja ugovora, rekao da je on vredan 200 miliona evra i da su ta sredstva namenjena za kredite za likvidnost, odnosno za obrtna sredstva, kao i za investicije za mala i srednja preduzeća i za preduzeća srednje tržišne kapitalizacije.

„Ovo je za nas izuzetno važan sporazum i značajan dan za privredu Republike Srbije. Vlada Republike Srbije je na pandemiju korona virusa reagovala pravovremeno, odgovorno i odlučno. Usvojili smo tri ekonomska programa podrške građanima i privredi u ukupnom iznosu od oko osam milijardi evra, što je oko 17,4% BDP“, rekao je Mali.

On je dodao da su zahvaljujući merama Vlade Srbije, izbegnuta masovna otpuštanja i zatvaranja fabrika i proizvodnih postrojenja, kao što se nažalost moglo videti  u nekim drugim državama.

Ministar Mali je rekao da su deo paketa podrške, bile i dve garantne šeme u ukupnom iznosu od tri milijarde evra, a da su skoro dve milijarde evra već plasirane.

Beograd, 30. juna 2021 – Ministar finansija Sinisa Mali i potpredsednica Evropske investicione banke (EIB) Liliana Pavlov potpisali su danas ugovor od 200 miliona evra kredita ove banke malim i srednjim preduzecima u Srbiji. Nakon potpisivanja Ugovora, medijima su se, osim ministra finansija,obratili ministarka privrede Andjelka Atanaskovic, potpredsednica EIB Liliana Pavlova (na ekranu) i Mateja Norcic Stamcar iz Delegacije EU u Srbiji. FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

„Jedan od elemenata naše podrške bili su i jeftini krediti preko Fonda za razvoj i dosta preduzeća je te jeftine kredite i iskoristilo. Ovih 200 miliona evra će biti plasirano preko Fonda za razvoj onim preduzećima koja još nisu dobila novac, kako bi se ublažile negativne posledice pandemije. Dakle, nismo ih zaboravili i svako preduzeće koje se prijavilo da dobije pomoć preko Fonda za razvoj će taj novac preko ove kreditne linije i dobiti“, rekao je Siniša Mali.

On je naveo da će krediti biti plasirani pod veoma povoljnim uslovima, i precizirao da je 110 miliona evra namenjeno za obrtna sredstva, odnosno za pomoć za likvidnost, a 90 miliona evra za investicione aktivnosti, za kupovinu i nabavku opreme, rast i razvoj preduzeća kako bi dodatno umanjile negativne posledice pandemije i dao doprinos rastu naše ekonomije.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković rekla je da su mala i srednja preduzeća najznačajniji motor koji pokreće celu Srbiju.

Ona je dodala da Ministarstvo privrede u ovoj godini sprovodi četiri programa podrške malim i srednjim preduzećima, za koje je izdvojeno dve milijarde dinara, a kako bi im se pomoglo da započnu svoj biznis, kao i da posluju još bolje i uspešnije.

Potpredsednica EIB Liliana Pavlova je, ističući značaj ugovora koji je danas potpisan, navela da je cilj da se pruži finansijska podrška sektoru malih i srednjih preduzeća u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji, tako što će se očuvati njihova likvidnost, njihov obrtni kapital i obezbediti njihov puni oporavak.

„Zaista mi je drago što vidim da se Srbija jako brzo oporavlja nakon krize izazvane pandemijom. Taj oporavak je zaista impresivan jer je Srbija već ostvarila rast BDP od 1,7% u prvom kvartalu ove godine. Bankarski sistem se pokazao otpornim tokom ovih teških vremena, a sve je to ostvareno zahvaljujući snažnim merama politike čiji je cilj bila podrška ekonomiji kroz različite mere koje je Vlada sprovela“, navela je Pavlova.

Mateja Norčić Štamcar iz Delegacije EU u Srbiji istakla je da su mala i srednja preduzeća kičma privrede, te da ih EU godinama podržava, kako programima dodele bespovratnih sredstava, tako i davanjem kredita ili obezbeđivanjem bankarskih garancija, kako bi preduzetnici imali pristup kreditima pod povoljnijim uslovima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *