Siniša Mali: Nastavak rada na strateškim projektima koji povezuju Srbiju i Mađarsku

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa novim ambasadorom Mađarske u Srbiji Jožefom Mađarom o ekonomskim odnosima, strateškim projektima koji povezuju Srbiju i Mađarsku i mogućnostima za njihov dalji razvoj.

Sagovornici su ocenili da odnosi dveju zemalja nikada nisu bili bolji i da ih odlikuje čvrsto, strateško partnerstvo i iskreno prijateljstvo.

Mali je podsetio na to da je proteklog vikenda predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban boravio u Beogradu, gde je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o važnim pitanjima u vezi sa saradnjom dveju zemalja.

Potpredsednik Vlade je naglasio i značaj formiranja strateškog saveta Srbije i Mađarske, najavivši da će u maju biti održan samit na najvišem nivou.

Nastavljamo rad na projektima bitnim za građane obe zemlje, poručio je Mali, pri čemu je ukazao na važnost ubrzanja izgradnje naftovoda od Novog Sada do Mađarske, koji će Srbiji omogućiti da dalje diverzifikuje svoje izvore snabdevanja energentima.

Mali je, govoreći o energetici, podsetio na to da je produžen najam skladišta u Mađarskoj na dodatnih godinu dana, imajući u vidu da ove tokom zime nije potrošeno onoliko gasa koliko je bilo očekivano.

Na sastanku je bilo reči i o daljem ubrzanju protoka teretnog saobraćaja na graničnim prelazima između dve zemlje, kao i o saradnji Srbije i Mađarske u oblasti poreske politike.

Potpredsednik Vlade je istakao i da su dobri odnosi između dve zemlje doprineli rekordnoj spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni i da je Mađarska u 2022. godini bila naš peti spoljnotrgovinski partner, iako je doskoro bila na 13. mestu.

Takođe, Mali je ambasadoru predstavio kandidaturu Srbije za organizaciju Međunarodne specijalizovane izložbe „Ekspo 2027” i istakao značaj tog projekta za promociju i dalji napredak ne samo Srbije, već i čitavog regiona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *