Siniša Mali i Darija Kisić razgovarali sa članovima Fiskalnog saveta

Ministar finansija Siniša Mali i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, razgovarali su danas sa članovima Fiskalnog saveta o Predlogu mera socijalne i poreske politike za smanjenje nejednakosti i rizika od siromaštva u Republici Srbiji, koje je Fiskalni savet nedavno objavio.

Fiskalni savet su predstavljali predsednik tog nezavisnog državnog organa Pavle Petrović i članovi Nikola Altiparmakov i Bojan Dimitrijević.

Ministar Mali je istakao da je reč o veoma važnoj temi, o kojoj treba da se razgovara, zbog čega je i održan veoma konstruktivan sastanak sa predstavnicima Fiskalnog saveta.

Siniša Mali je istakao da su nadležni u Ministarstvu finansija i u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja veoma pažljivo pročitali sve predloge Fiskalnog saveta, da je potrebno uraditi analizu ekonomskih efekata predloženih mera, te da će se razgovori o navedenim temama nastaviti i u narednom periodu.

Ministar Mali je podvukao značaj razgovora sa predstavnicima Fiskalnog saveta, jer smo svi na istom zadatku, a to je da oni koji su ekonomski najugroženiji dobiju adekvatnu pomoć i podršku.

Ministarka Darija Kisić ukazala je da primena Registra socijalnih karata, početak primene Zakona o socijalnom preduzetništvu, reforma Nacionalne službe za zapošljavanje, koja se očekuje u narednom periodu, treba da doprinesu poboljšanju položaja socijalno najugroženijih kategorija stanovništva i pravednijoj raspodeli socijalnih davanja.

Kisić je istakla i da postoji tendencija smanjenja izdvajanja za decu u domenu socijalne pomoći, jer konstantno rastu primanja roditelja, dodajući da se istovremeno povećavaju izdvajanja za decu po drugim aspektima poput finansijske podrške prilikom rođenja deteta ili pomoći majkama pri kupovini prve nekretnine.

Na sastanku je bilo reči i o budzetu za 2023. godinu, povećanju penzija i predstojećoj poseti delegacije Međunarodnog monetarnog fonda Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *