Siniša Mali: Danas isplata prve rate pomoći za autoprevoznike

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da će danas početi isplata prve rate sektorske pomoći za autoprevoznike, koji će dobiti 600 evra po autobusu, u periodu od šest meseci. Kako je ministar precizirao, danas će biti uplaćeno više od 372,4 miliona dinara, odnosno oko 3,1 miliona eura.

„Sredstva će dobiti 572 privredna društva, koja imaju 5.279 licenciranih autobusa i ispunjavaju potrebne uslove za dobijanje ove vrste pomoći države. Njima će ta pomoć biti danas uplaćena“, rekao je ministar finansija, i objasnio da će kroz ovu meru podrške biti dodeljena bespovratna sredstva u visini od po 600 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije, u periodu od šest meseci.

On je dodao da je odobravanje zahteva za subvenciju podrazumevalo ispunjavanje uslova poput posedovanja licence za prevoz putnika i dokaza da je autobus registrovan, da nad prevoznikom nije pokrenut stečajni postupak, da prevoznik nije organizovan kao javno preduzeće.

Ministar je dodao da je za ovu meru pomoći, koja je sastavni deo trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije u prevazilaženju ekonomskih posledica pandemije korona virusa, rebalansom budžeta ukupno opredeljeno 2,6 milijarde dinara.

„Autobuski prevoznici iza sebe imaju zaista tešku poslovnu godinu. Od kada je počela pandemija početkom 2020. godine i za vreme vanrednog stanja, postojala su ograničenja u kretanju, kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi. Građani mnogo manje putuju i manje koriste usluge autoprevoznika. Za nas je ovaj sektor izuzetno važan i mi želimo da im pomognemo da opstanu na tržištu i da očuvamo radna mesta i zato mislim da je ova vrsta pomoći dobro rešenje koje će autoprevoznicima mnogo značiti“, naveo je ministar Mali.

Siniša Mali je naveo i da je u okviru trećeg paketa podrške predviđena isplata tri puta po pola minimalne zarade za sve privredne subjekte koji se prijave za tu vrstu pomoći države, i to za mart koja je već isplaćena, za april, koja će biti isplaćena 10. maja, i za maj koja će biti isplaćena u junu mesecu.

„Isplata tri puta po pola minimalne zarade je namenjena za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća, tako da se autobuski prevoznici mogu prijaviti i za ovaj vid pomoći države“, podsetio je ministar Siniša Mali.

Prema rečima ministra finansija, država se zaista trudi da pomogne svima kojima je pomoć potrebna i to je politika od koje se neće odustati.

On je podsetio da je pomoć za autoprevoznike deo trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije, koji je ukupno vredan 257 milijardi dinara, odnosno oko dve milijarde evra. Siniša Mali je naveo i da je država prošle godine imala dva paketa podrške vredna 704 milijarde dinara, odnosno oko šest milijardi evra. Ukupno, sva tri paketa podrške privredi i građanima Srbije, vredna su oko osam milijardi evra, što je oko 17,2 odsto našeg BDP.

/INFO24/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *