Siniša Mali: Dalje unapređenje ekonomske saradnje sa Velikom Britanijom

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali boravi danas u radnoj poseti Londonu, gde je održao niz sastanaka sa predstavnicima tamošnje Vlade na temu ekonomske i trgovinske saradnje sa tom zemljom.

Mali je najpre razgovarao sa izvršnim direktorom Uprave za poreze i carinu Ujedinjenog Kraljevstva Džimom Harom, a sagovornici su izrazili spremnost za nastavak konkretnih koraka u pravcu daljeg unapređenja  bilateralne ekonomske saradnje dve zemlje, za šta postoji veliki potencijal.

Siniša Mali i Džim Hara su izrazili spremnost za što skorijim potpisivanjem bilateralnog sporazuma o carinskoj saradnji, koji će, uz već potpisani Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji, doprineti snažnijem iskorišćenju potencijala ekonomske saradnje.

Ministar se sastao i sa ministrom za izvoz Grejem Stjuartom, ministrom železnica Krisom Hiton Harisem, izvršnim direktorom Ministarskog departmana za finansiranje izvoza Ujedinjenog Kraljevstva Luisom Tejlorom, sa kojima je razgovarao o različitim modalitetima ekonomske saradnje.

Ministar Mali je predstavio dobre ekonomske pokazatelje koje Republika Srbija ostvaruje uprkos uslovima pandemije, kao i pakete podrške privredi i građanima koje je Vlada Republike Srbije donela kako bi se ublažile posledice pandemije.

„Republika Srbija je u prvom kvartalu ove godine ostvarila realan rast BDP od 1,7%, a prošlu, godinu pandemije, završila je sa jednim od najboljih rezultata u Evropi. Takođe, Republika Srbija je u prošloj 2020. godini privukla više od 60 odsto stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu. Sve to čini Srbiju privlačnijom i za britanske investitore“, rekao je Siniša Mali, navodeći da su tamošnji investitori spremni da investiraju u Srbiju, te da ističu koliko se naša zemlja promenila na bolje.

Ministar je naveo i da je Republika Srbija, uprkos pandemiji, uspela da očuva privredu i proizvodne kapacitete, kao i da su sačuva radna mesta. On je rekao da je Republika Srbija uspela da ostane ekonomski stabilna, te da je čak bilo i prostora za povećanje penzija, plata u javnom sektoru i minimalne cene rada.

Tokom razgovora su razmenjena i iskustva u procesu vakcinacije dve zemlje, a Siniša Mali je istakao i da je Srbija, uz Veliku Britaniju, jedan od lidera u Evropi, kada je reč o vakcinaciji.

Sagovornici iz Velike Britanije su izrazili spremnost za blisku saradnju sa Srbijom, i nameru da intenziviraju saradnju u oblasti izgradnje železničke infrastrukture i trgovine, a posebna tema je bilo i finansiranje velikih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

U tom smislu, oni su posebno iskazali interesovanje da učestvuju u kapitalnim projektima koji se sprovode u Republici Srbiji, a koji utiču na bolji kvalitet života građana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet