Siniša Mali: Budžetska inspekcija je kičma javnih finansija

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će naredne godine raditi 61 budzetski inspektor, umesto dosadašnjih 15, što će doprineti većoj efikasnosti sistema i čime će nadzor nad trošenjem javnog novca biti dodatno pojačan, što je jako važno.

Siniša Mali je na skupu u Ministarstvu finansija, na početku radionice povodom početka primene novog Zakona o budzetskoj inspekciji, pozdravio budzetske inspektore i rekao da će veći broj inspektora značajno doprineti stabilnosti javnih finansija i zdravlju ekonomije. 

On je podsetio da primena novog Zakona o budzetskoj inspekciji počinje 1. januara 2023. godine, a da je njime na sistematičan način uređena nadležnost, postupak, rad i ovlašćenja budzetske inspekcije. 

„Od nove godine krećemo da radimo svi zajedno, centralizovano. Želimo da budemo efikasniji, da bolje komuniciramo, koordiniramo naše aktivnosti po celoj Srbiji“, rekao je Mali, i dodao da će budzetski inspektori biti potpuno opremljeni za rad.

On je podsetio da je 2018. godine bilo sedam inspektora, a da će ih 2023. biti 61 što je značajno povećanje i što će zasigurno doprineti kvalitetu rada budzetske inspekcije. 

Ministar je istakao i da je 2018. godine sprovedeno 15 kontrola, dok je prošle godine sprovedeno 67 kontrola, a ove godine, do sada, 119 kontrola.

Kako je dodao cilj je da 2023. godine imamo prosek od pet kontrola po inspektoru, a da se onda svake godine to povećava – 2024. godine na sedam, pa na devet, pa 11 kontrola po kontroloru. 

„Idemo ka tome da budzetske korisnike, institucije, ustanove, efikasnije usmeravamo u funkcionisanju, a ne samo da ih kontrolišemo kako bi vodili računa o svakom dinaru u budzetu“, rekao je Mali.

Podsećajući da je država, kada je krenula pandemija korona virusa reagovala brzo pomaganjem privrede i građana, ministar je istakao da to ne bi moglo da se uradi bez stabilnih javnih finansija. 

„Imate institucije, pojedince, koji su manje odgovorni. Naša obaveza je da im ukažemo na nepravilnosti, da im ukažemo šta su uradili kako ne treba i da čuvamo svaki dinar poreskih obveznika, odnosno građana Srbije, jer to je naš posao, a onda da gledamo da te novce uložimo na pravi način u povećanje plata, penzija, u infrastrukturu, nove škole, bolnice “, rekao je Mali i izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da direktno vidi i upozna učesnike radionice.

On je poželeo budzetskim inspektorima puno uspeha i sreće u daljoj karijeri i izrazio nadu da će ta karijera biti vezana za Ministarstvo finansija i za budzetsku inspekciju.

„Ono o čemu treba da razmišljate jeste da investirate u sebe, u međusobnu komunikaciju, razmenu i sticanje novih znanja“, rekao je Mali i zahvalio GIZ-u na podršci za ovaj projekat.

Kako je rekao, to nije jedini projekat na kojem se sarađuje, ali je verovatno jedan od najvažnijih, s obzirom da je budzetska inspekcija kičma zdravlja naših javnih finansija.

„Nadam da ćemo biti dovoljno pametni i vispreni i sposobni da donosimo odluke u budućnosti kao što smo donosili i do sada, u smislu gde investiramo novac, kako ga trošimo i u šta ulažemo, kako bi nam rastao BDP, kako bi rasle plate i penzije i kako bi na kraju našoj deci ostavili lepšu Srbiju“, rekao je Mali.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *