Šidska obilaznica imaće četiri kružna toka

Početak gradnje šidske obilaznice, duge sedam kilometara planiran je za kraj ove godine. Državna direkcija za puteve treba da pokrene inicijativu da se sprovede eksproprijacija zemljišta u katastarskim opštinama Šid, Vašica i Berkasovo.

Šidska obilaznica ukupno je duga 7,5 kilometara, počinje u blizini kafane „Kod naše mame” u Berkasovu pa do adaševačke raskrsnice kompanije „Viktorija oil”. Procenjuje se da će trasa obilaznice „utrošiti” do 40 hektara obradivog i neobradivog zemljišta.

Planska dokumentacija, po­red ostalih detalja ima i spisak sa brojevima vlasnika parcela preko čijeg će zemljišta preći šidska obilaznica, kaže inženjer građevinarstva Dragan Petrović, iz Odeljenja za urbanizam Opštine Šid.

Siguran sam da će taj posao obaviti naša opštinska ekipa, ako bude potrebno. Oni će razgovarati o ceni zemljišta sa poljoprivrednicima i pribaviti svu ostalu potrebnu dokumentaciju preko našeg ode­lenja. I tek tada će se moći izdati dozvola za rad kružnih raskrsnica, kojih je ukupno četiri. Za taj deo posla nadležan je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, a ne lokalna samouprava. Opština Šid će izdati dozvolu za rad od jedne do druge raskrsnice – pojašnjava Petrović.

Budući izvođači radova za­bošće svoje šarene štapove i formirati prvu kružnu ras­krsnicu, zaobilazeći far­mu svinja severno od legendarne kafane „Kod naše mame”, nekad poznatog sastajališta boema šidske opštine, koji posle vašara nisu propuštali da ovde popiju koju ljutu i razmene trgovačka iskustva. Put dalje vodi udesno od katoličnog i pravoslavnog groblja, prema topolama, a drugi kružni tok predviđen je u blizini nove benzinske pumpe. Obilaznica dalje vodi u pravcu železničke pruge Beograd – Zagreb, gde će se graditi nadvožnjak.

Obilaznica dalje ide u pravcu Vašice, a potom skreće ulevo i tu se pravi treća kružna rasprsnica. U nastavku i približavanju puta kompaniji „Viktorija oil” predviđena je četvrta kružna raskrsnica, uz velik parking prostor.

U toku sezone otkupa soje, suncokreta i uljane repice kamioni gotovo iz cele Vojvodine a i šire stižu u Šid da predaju svoje proizvode u uljaru i čekaju novac. Ti ka­mio­ni se parkiraju na asfal­tni put Šid-Adaševci-Morović-Višnjićevo i dalje prema Savi u Republiku Srpsku. Dolazi do zakrčenja saobraćaja, što ometa komunikaciju između naselja u šidskoj opštini. Četvrta raskrsnica kod uljare pokupiće sve te kamione na parkinge, i rešiti pitanje opterećenosti ovog puta. Zacrtano je da će od ove četvrte raskrsnice krenuti put u pravcu Bačinaca, a pritom da će zaobići Gibarac.

Odluka o izradi plana detaljne regulacije za obilaznicu doneta je još 2018. godine, a sam Plan detaljne regulacije usvojen je prošle godine – potvrđuje inženjer Petrović. – Glavna funkcija obilaznice je izmeštanje teretnog i putničkog saobraćaja iz naseljenih mesta, a imaće značaj i za firme sa Koridora 10. Obilaznica oko Šida smanjiće troškove prevoza, jer će biti racionalno urađena i podobna za teretni saobraćaj.

INFO 24 / Dnevnik / Foto: Dnevnik

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *