Selaković u zvaničnoj poseti Španiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Španiji sastancima u Kongresu poslanika, gde je imao susrete sa predsednicom Kongresa Marićel Batet, kao i sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Pauom Mari-Kloseom i predsednicom Mešovitog odbora Evropske unije Suzanom Sumelso-Hordan.

Selaković je konstatovao da su bilateralni odnosi Srbije i Španije odlični i prijateljski, bez otvorenih pitanja, i da ih karakteriše obostrana podrška po pitanjima od vitalnih nacionalnih interesa za obe zemlje.

Selaković je istakao da je bilateralna politička saradnja znatno bolja od ekonomske, i da Srbija želi da intenzivira ekonomske odnose sa Španijom, jer za to postoji značajan prostor i potencijal.

Selaković je u razgovoru sa španskim parlamentarcima pozvao španske investitore da pojačaju prisustvo na srpskom tržištu, istakavši da je naša zemlja lider u regionu u privlačenju stranih direktnih investicija.

Selaković je naglasio da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji jeste strateški spoljnopolitički cilj Srbije, te da smo zahvalni Španiji na podršci u procesu evrointegracija.

Selaković je istakao da Srbija izuzetno ceni principijelnu poziciju i podršku Španije teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje, kao i u međunarodnim organizacijama.

Selaković je sagovornicima u Kongresu poslanika rekao da je Beograd posvećen dijalogu sa Prištinom i mirnom rešavanju pitanja Kosova i Metohije, i naglasio da Priština punih osam godina ne ispunjava svoju jedinu obavezu – formiranje Zajednice srpskih opština.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *