Selaković: Srbija opredeljena uklanjanju svih graničnih prepreka i punoj primeni “mini Šengena”

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas sa direktorom Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matejem Zakonjšekom sa kojim je razgovarao o delovanju i prioritetima ove regionalne organizacije.

Ministar Selaković ukazao je da su aktivnosti Transportne zajednice od vitalnog značaja za unapređenje transporta u regionu Zapadnog Balkana i ekonomski razvoj Srbije i drugih učesnica iz regiona. U tom smislu, prema njegovim rečima, Srbija je opredeljena za uklanjanje svih prepreka na granicama koje ometaju unapređenje ekonomske saradnje regiona i posvećena je punoj primeni inicijative predsednika Vučića „mini šengen“.

Šef srpske diplomatije poručio je da Srbija, kao zemlja domaćin Stalnog sekretarijata, pridaje poseban značaj njegovom uspešnom funkcionisanju i opredeljena je da nastavi saradnju i pruža svu neophodnu pomoć.

Ocenio je da se prioriteti Srbije u oblasti transporta podudaraju sa prioritetima Transportne zajednice i da naša država u tom smislu preduzima značajne aktivnosti u pogledu rekonstrukcije i modernizacije železnice, intenzivnog ulaganja u izgradnju kvalitetne i moderne putne infrastrukture, kao i po pitanju povećanja bezbednosti u saobraćaju.

Selaković je izrazio i očekivanje da će se u narednom periodu konkretizovati realizacija transportnih projekata od strateškog značaja za region i Evropu, kao i svih pratećih mera koje treba da olakšaju protok ljudi, roba, usluga i kapitala.

Naglasio je da će se Srbija na svim nivoima angažovati u cilju olakšavanja transporta na granicama i kroz kontakte sa susednim državama članicama EU radi uspostavljanja tzv. „Zelenih koridora“.

Šef srpske diplomatije je istakao da Srbija podržava inicijativu da „Zeleni koridori“ koji su uspostavljeni između učesnica sa Zapadnog Balkana budu prošireni i obuhvate prelaze i sa susednim državama članicama EU.

INFO 24 / RTV / Foto: Vlada RS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *