Selaković: Primanja u prosveti i povećanje minimalca glavne teme Socijalno-ekonomskog saveta

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković ukazao je, nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta, na to da je od 2012. godine do danas minimalna cena rada povećana 125 odsto, pri čemu je u istom periodu došlo do ozbiljnog rasta zaposlenosti.

Selaković je naveo da je minimalna cena rada 2012. godine bila 17.748 dinara, a da u 2023. godini ona iznosi 40.020 dinara. 

Ministar je ukazao na to da je 2012. godine minimalna cena rada pokrivala 59 odsto minimalne potrošačke korpe, dok danas pokriva 87 odsto.

On je napomenuo da minimalac svakako nije dovoljan, ali da njegov rast jeste značajno poboljšanje u odnosu na period pre 10 godina.

Rukovodeći se ozbiljnom političkom vizijom, ali i ekonomskom politikom vrha države i Vlade Republike Srbije, činićemo sve što je u našoj moći da i dalje povećavamo zaposlenost našeg stanovništva, da ozbiljno vodimo računa o standardu naših građana. Svakako jedan od ozbiljnih instrumenata uticaja na to jeste i određivanje minimalne cene rada, naglasio je ministar.

Selaković je rekao da je jedna od najznačajnijih tema današnjeg sastanka Socijalno-ekonomskog saveta bila poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u prosveti.

Prema njegovim rečima, na sednici je ukazano na to da već ozbiljno rade dve grupe i to za predškolsko i visoko obrazovanje, a jedan od zaključaka jeste da je neophodno uraditi dugoročnu strategiju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih u prosveti.

Takođe, ministar je dodao da će, osim redovnih sastanaka predstavnika reprezentativnih sindikata prosvete sa ministrom prosvete, biti održavani i redovni sastanci sa predsednicom Vlade Srbije, koja posebno ističe značaj obrazovanja, njegovog reformisanja i poboljšanja materijalnig statusa zaposlenih u obrazovanju.

Sednici Socijalno-ekonomskog saveta prisustvovala je i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, kao i ministri članovi, predstavnici sindikalnih organizacija i Unije poslodavaca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *