Selaković: Indija tradicionalno dobar prijatelj Srbiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković posetu Indiji započeo je sastankom sa ministrom inostranih poslova Subramanjamom Džaišankarom.

Selaković je izjavio da je sastanak sa indijskim kolegom bio veoma dobar, naglasivši da je ministar Džaišankar izuzetan čovek i veliki poštovalac Srbije i našeg državnog rukovodstva.

“Indija je naš tradicionalno dobar prijatelj, neko ko nas principijelno i čvrsto podržava po pitanju našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta”, istakao je Selaković.

Selaković je rekao da je na sastanku dogovoren nastavak političkih konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova, započinjanje konzularnih konsultacija, kao i nastavak rada Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju.

Prema rečima Selakovića, na sastanku je posebna pažnja posvećena intenziviranju saradnje u oblasti ekonomije.

“Želimo da vidimo primere naše konkretne saradnje, ali želimo i indijske investicija u Srbiji”, rekao je Selaković i kao primer naveo da su indijske investicije prisutne u četiri države Višegradske grupe – u domenu IT, automobilske industrije, ali i poručio da postoji niz komparativnih prednosti da te investicije vidimo u Srbiji.

Selaković je ukazao i da je Indija je neverovatno tržište na koje možemo da izvozimo naše voće, poljoprivredne proizvode, i da mnogo toga sada zavisi od nas.

Selaković je istakao i da se ministar Džaišankar sa velikom radošću seća svoje posete Srbiji pre dve godine, ali i rekao da se nada da će naredna poseta srpskog šefa diplomatije Indiji biti znatno duža i da će to biti prilika da se održe sastanci i u drugim gradovima.

Selaković je naveo i da je razgovarano i o unapređenju saradnje u oblasti turizma, iznevši podatak da je u Srbiji ove godine bilo čak četiri puta više indijskih turista u odnosu na 2019. godinu, ali da je potrebno olakšati te veze uspostavljanjem direktnih avio linija.

“Treba da nastavimo da sarađujemo u svim oblastima, treba da gradimo naše odnose i da iskoristimo tradicionalno dobro prijateljstvo“, zaključio  je Selaković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *