Selak: Srpskom nacionalnom biću je potrebna sloga

U Srbiji se rađa ideja političkog grupisnja u srpski blok, pored ove ideje, i dalje je živa krilatica o srpskom svetu. Ove težnje, kao i potrebu za zajedničkim delovanjem Srba u BiH, komentarisao je predsednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak.

“Ideje o okupljanju srpskog nacionalnog bića po pravilu izazivaju nezaslužene kritike. Protivnici ovakvih ideja u prvi plan ističu tzv. srpsku hegemoniju, iako su i oni svesni da srpski narod teži isključivo očuvanju svojih prava, teritorija, istorijskog i kulturnog nasleđa, svetosavlja i srpskog jezika i ćirilice, pri tome ne ugrožavajući bilo koga drugog ili drugačijeg”, jasan je lider SPS-a.

“Po automatizmu ideje srpskog sveta, srpskog bloka ili ujedinjenja nailaze na osude. Jasno je da se naše komšije plaše srpske sloge. Međutim, nama nimalo ne smetaju zajednički politički nastupi drugih naroda, kojima svedočimo. Primera radi, Hrvatski narodni sabor okuplja sve hrvtske stranke u BiH i jedinstvenom snagom se bori za ostvarivanje prava tog konstitutivnog naroda. Ideje o zajedničkom delovanju svih ili većine srpskih stranaka su uvek dobro došle”, povlači paralelu Selak.

Ako je Srbiji potreban srpski blok, tim pre je takav vid političkog delovanja potreban i Republici Srpskoj i srpskom narodu u Bosni i Hercegovini.

“Socijalistička partija Srpske je više puta pozivala na srpsko jedinstvo povodom krucijalnih i nacionalno važnih pitanja. Čini nam se da je sazrelo vreme da se i u Republici Srpskoj uspostavi saradnja svih partija prilikom rešavanja ključnih problema na nivou BiH. Takav savez ne mora imati prefiks koalicija ili stranka, neka to bude opšti savez za Srpsku koji bi ujedinio sve političare, intelektualce, privrednike i građane, kako bismo na lakši način odbranili našu Republiku Srpsku”, predlaže predsednik SPS-a.

“Trebamo slediti primer Srba iz Crne Gore koji su se nakon decenija torture, slogom, zajedništvom i litijskim sabranjem izborili za bolji status i prava. Razjedinjeni smo svakome lak plen, a kada smo složni ne postoji ta opasnost koju ne možemo otkloniti ili navala koju ne možemo pobediti”, zaključio je lider SPS-a Goran Selak.

Selak je svim pravoslavnim vernicima čestitao Badnji dan i Božić uz tradicionalni pozdrav – Mir Božiji, Hristos se rodi!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *