Selak: 1. mart je simbol stradanja srpskog naroda u BiH

Povodom 1. marta koji se u Federaciji BiH slavi kao “dan nezavisnosti”, Goran Selak, predsednik Socijalističke partije Srpske, izjavio je da je za Republiku Srpsku ovaj dan simbol rata i preglasavanja jednog celog naroda.

“Protivno svakoj logici je proslavljanje dana kada je započet rat. Nažalost, Federacija BiH proslavlja ovaj dan, proslavlja preglasavanje Srba na referendumu i ubistvo srpskog svata u Sarajevu”, izjavio je Selak.

Selak podseća da BiH nema svoj zakon o praznicima, te da datum koji slavi samo pola BiH i koji u srpskom narodu izaziva najtužnija osećanja, nikada neće postati zajednički praznik.

“Republika Srpska slavi mir i slobodu. To je ključna razlika između Republike Srpske i Federacije BiH. Umesto da slave dan kada je okončan rat, oni slave dan kada je pala prva srpska žrtva za slobodu i dan kada su organizovano preglasali Srbe na referendumu i pokušali poništiti volju celog jednog naroda. Nisu uspeli u tome, jer Republika Srpska kao izraz volje srpskog naroda i danas postoji”, zaključio je lider SPS-a.

Selak je dodao da sva tri konstitutivna naroda u BiH treba da daju svoj doprinos iskrenom pomirenju, gradeći međusobno poverenje, u cilju obezbeđivanja budućnosti mladim generacijama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *