“Šekspirov festival” u Čortanovcima – uz muziku Betovena

Sedmi “Šekspir festival” ove godine održaće se od 12-og do 16. septembra u Vili “Stanković” u Čortanovcima. Festival koji pod vedrim nebom na autentičan način dočarava Šekspira, ove godine usmeren je na domaću produkciju.

Sedmo izdanje “Šekspir festivala” biće otvoreno 12. septembra izvođenjem koncerta “Betoven i Šekspir” Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije, u Vili Stanković, gde je i predstavljen program.

Neobičan i neočekivan spoj dvojice umetničkih velikana, svečano će uvesti publiku u novi program festivala sa četiri predstave prema delima Šekspira.

Malo je poznato da je Betoven upravo u najvećem dramskom piscu svih vremena pronalazio inspiraciju za mnoga svoja dela, posebno za gudačke kvartete, kao što su uvertire za komade “Koriolan” i “Bura”.

Festival se organizuje uz podršku UNIQA osiguranja i trajaće do 16. septembra na centralnoj festivalskoj lokaciji Vile Stanković u Čortanovcima.

Program 7. Šekspir festivala najavio je Nikita Milivojević, direktor i osnivač, dok su ispred institucija koje su podržale događaj govorili i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje, Vladimir Gak, predsednik Opštine Inđija i Sonja Marić, direktor Sektora za marketing i korporativne komunikacije UNIQA osiguranja.

Prva na repertoaru je komedija “Kako vam drago” prema konceptu Nikite Milivojevića, u koprodukciji Narodnog pozorišta u Nišu, Kruševačkog pozorišta i Internacionalnog Nišville Jaž teatar festivala.

Ova komedija zabune igrala se pre više od deset godina na sceni JDP-a u režiji Slobodana Unkovskog, gde je igrao i Nebojša Glogovac.

Sledećeg dana se igra poznati “Dva viteza iz Verone” (NP Šabac) rediteljke Mie Knežević, kao i čuvena drama Toma Stoparda o dvojici sporednih likova iz Šekspirovog “Hamleta” – “Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi” Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u režiji Igora Pavlovića.

Po ovoj drami je snimljen i istoimeni britanski film.

Poslednjeg festivalskog dana na programu je “Moj Šekspir” osnivača Milivojevića, neočekivana forma u kojoj glumci najvećeg dramskog pisca smeštaju u sadašnjost i pomažu da se publika upozna sa radom glumaca u pozorištu kroz avanture iza scene i iskustva u Šekspirovim dramama.

Karte za ovo neobično dramskog iskustvo mogu se kupiti po ceni od 500 dinara.

Osnivanje jedinstvenog festivala u Srbiji inicirao je reditelj Milivojević nakon premijere njegove predstave “Henri VI ” u legendarnom “Glob teatru” u Londonu u maju 2012. godine.

Osim iskrene namere da auditorijumu otkrije Šekspira na nov način, Milivojević je ostvario svoju želju da Vila Stanković – neobičan prostor zatvoren ranije za javnost, učini veoma atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Ovaj jedinstven kulturni pozorišni događaj Evropska mreža festivala je i zvanično uvrstila u listu najznačajnijih na Starom kontinentu.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *