Šefovi diplomatija EU o dijalogu, Lajčak podnosi izveštaj

Ministri spoljnih poslova EU 27 danas će na sastanku u Luksemburgu razmotriti situaciju u dijalogu Beograda i Prištine.

To je prva rasprava na ministarskom nivou otkako je Miroslav Lajčak specijalni predstavnik EU za dijalog i on će na sastanku podneti izveštaj ministrima spoljnih poslova.

Lajčak će prvi put informisati šefove EU diplomatija o svom mandatu i o tome šta je do sada postignuto u okviru obnovljenog dijaloga Beograda i Prištine.

Lajčak će posle toga posetiti Beograd i Prištinu.

Uoči sastanka, Lajčak je poručio da Brisel od predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje „dalekosežnu odluku“ po pitanju Kosova i Metohije i da se srpski predsednik s pravom pita da li EU nudi evropsku perspektivu zauzvrat.

Od obnavljanja dijaloga u julu 2020. godine održana su tri sastanka na visokopolitičkom nivou između predsednika Srbije Aleksandara Vučića i premijera tzv Kosova Avdulaha Hotija.

Održano je i pet rundi ekspertskih razgovora koje su predvodili glavni pregovarači Marko Ðurić i Skender Hiseni.

Posle početnih pomaka po pitanju nestalih, raseljenih i ekonomskih tema, dijalog je trenutno suočen sa, kako u EU to ocenjuju, izazovnim pitanjem Zajednice srpskih opština.

U EU naglašavaju da je njihova ambicija i mandat da se dogovori tekst o sveobuhvatnom rešenju za sva otvorena pitanja koja će biti zatvorena jednom zauvek.

Dodaje se da je finalni sporazum „više od političkog dokumeta“ i da mora biti primenjiv i održiv.

INFO 24 / Tanjug / Foto: EPA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *