Sednica Gradskog veća – izmena i dopuna Statuta JEP „Toplana“, zemljište domaćim privrednicima

Sto petnaesta (redovna) sednica Gradskog veća grada Kraljeva donela je pred gradske većnike 12 tačaka. Na predlog Nadzornog odbora Javnog energetskog preduzeća „Toplana“ Kraljevo, Gradsko veće je usvojilo izmenu i dopunu postojećeg Statuta, tj. donelo Zaključak o utvrđivanju Predloga rešenja o davanju saglasnosti na Statut o izmenama i dopunama Statuta JEP „Toplana“ Kraljevo.

„Ovo javno preduzeće će, ukoliko se odbornici Skupštine slože, imati još jednu delatnost odnosno biće mu omogućeno da, pored toplotne, proizvodi i električnu energiju i toplu vodu. Na taj način, u procesu kogeneracije biće omogućena proizvodnja i drugih vidova energije. Mislim da će preduzeće na taj način ostvarivati veće prihode. Samim tim mi omogućavamo JEP „Toplana“ da u budućnosti nastavi da posluje na ovaj način. Za razliku od drugih toplana u susednim gradovima i opštinama, koje duguju ogromna finansijska sredstva, naša toplana iz godine u godinu posluje dobro i uvećanjem cena odnosno njihovim usklađivanjem sa drugim gradovima i opštinama i proširivanjem delatnosti omogućićemo JEP „Toplani“ da prati tehničko-tehnološke promene i da bude jedan od pionira kogeneracije u ovom delu Srbije“, rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predraga Terzić nakon sednice Gradskog veća.

„Uveren sam da će rukovodstvo ovog javnog preduzeća, sa direktorom na čelu, još jednom uspeti da prebrodi evenutalne probleme u tehničko-tehnološkom smislu i da će ostvariti povoljan finansijski efekat i po građane Kraljeva i po preduzeće, ali i po budžet grada, jer profit javnih preduzeća delimo tako što 50 odsto sredstava ostaje na računu preduzeća, a druga polovina se uplaćuje na račun grada Kraljeva“, dodao je gradonačelnik.

Članovi Gradskog veća su doneli Rešenje o otuđenju jedne katastarske parcele, u svojini grada Kraljeva, preduzeću „Tehnograd Inženjering“ kao jedinom najpovoljnijem ponuđaču na osnovu raspisanog oglasa.

„Grad Kraljevo je zajedno sa Ministarstvom privrede uložio značajna finansijska sredstva u izgradnju industrijske zone „Sportski aerodrom“ i mi smo na tom području prodali veliku površinu zemljišta domaćim kraljevačkim firmama, od „Pekoma“ – koji je kupio dva hektara zemljišta, preko „CIP inženjeringa“ – koji je došao u posed tri hektara zemljišta, i sada „Tehnograd“ kupuje čitavih šest hektara zemljišta. Ove kraljevačke firme nisu do sada imale mogućnost da kupe infrastrukturno u potpunosti opremljeno zemljište, sa pristupnom saobraćajnicom, kanalizacionom, vodovodnom mrežom, sa gasom na samoj lokaciji. Sada će oni ovde graditi svoje nove kapacitete, zapošljavati građane Kraljeva, a grad u prvi mah dobija sredstva od prodaje zemljišta, a nakon toga će prihodovati i po osnovu dela poreza na imovinu koji se sliva u budžet grada Kraljeva“, naveo je gradonačelnik iznevši da postoji interesovanje još velikih kraljevačkih proizvodnih preduzeća i da će grad tražiti način kako da obezbedi zemljište i za njih.

„S jedne strane imamo strane investitore kao što su „Leoni“, „Eurotaj“, koji su došli u naš grad, kojima su grad i država pomogli, ali moramo brinuti i o onim prvrednicima koji su do sada samo tražili način da kupe zemljište, ali nije bilo dovoljno infrastrukturno opremljenog zemišta na teritoriji grada Kraljeva. Sada ga imamo, a u budućnosti, kada dođe do regulacije toka reke Zapadne Morave, kao deo projekta izgradnje auto-puta Preljina-Pojate, dobićemo još sto hektara zemljišta koje ćemo moći da ponudimo privrednicima. Kraljevo će nastaviti da napreduje u pogledu broja novootvorenih radnih mesta i najbitnije je da to nisu mesta u administraciji, već u proizvodnji“, zaključio je dr Pedrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Gradonačelnik se osvrnuo i na trenutno vrlo aktuelnu temu zagađenja vazduha istakavši da grad Kraljevo izdvaja znatna novčana sredstva za očuvanje okoline, a da u nekim štampanim medijima, poput novina „Danas“, tvrde suprotno.

„Mi smo pre nekih desetak dana u Đilasovom biltenu mogli da pročitamo da grad Kraljevo ne izdvaja ni jedan jedini dinar za merenje aerozagađenja, a znamo dobro da je iznos sredstava u 2020. godini uvećan u odnosu na 2019. i da iznosi čitavih 5.800.000 dinara u zbiru“, naveo je Terzić podsetivši na to da je usvojen Program gasifikacije grada Kraljeva i potpisan ugovor sa strateškim partnerom, ali da je i tada jedna opoziciona politička grupa govorila kako nije dobro što se potpisuje strateško partnerstvo baš sa tim partnerom, iako je, kako navodi Terzić, postupak prikupljanja ponuda sproveden u skladu sa zakonom i sve urađeno u skladu sa propisima.

„I onda su govorili protiv gasifikacije, a sada kažu da su zabrinuti za kvalitet vazduha na teritoriji grada Kraljeva. Odlučite se hoćemo li da gasimo individualna ložišta, prestanemo i u Ribnici, Kovačima, Sijaćem Polju, Jarčujku i Čibukovcu sa pravljenjem novih individualnih ložišta i da sve gasifikujemo i da nam vazduh bude čist ili ćemo, sa druge strane, da kažemo mi smo protiv gasifikacije“, izjavio je prvi čovek grada Kraljeva.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *