Sebastijan Kurc: Predsednik Vučić je zemlju izveo na dobar ekonomski put – kritike su neopravdane

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio je, u eksluzivnom intervjuu za Tanjug, da su neopvradane kritike na račun Srbije zbog saradnje sa Rusijom i Kinom, uz konstataciju da je Srbija napravila značajan napredak, koji mora biti „nagrađen“ i napretkom na evropskom putu.

Srbija, predsednik Vučić, ali i svi rukovodeći političari, kaže, mogu biti sigurni u punu podršku Austrije na tom putu.

– Želimo da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu. Posebno u Srbiji je razvoj veoma pozitivan i tome se mora odati priznjanje, te to mora voditi ka napretku na evropskom putu. Sve drugo bi vodilo ka tome da Evropa i EU u regionu izgubi verodostojnost. To bi bilo loše ako se uzme u obzir da se radi o regionu u kojem mnoge države sveta imaju svoje geopolitičke interese. Puno je u igri – upozorio je on.

U Beču se sutra, u organizaciji austrijske vlade održava konferencija o Zapadnom Balkanu, na kojoj će učestvovati i premijerka Ana Brnabić, a kancelar Sebastijan Kurc rekao je da mu je cilj da ovom konferencijom vrati Zapadni Balkan na visoko mesto na agendi EU.

– Zapadni Balkan je region koji je nama u Austriji, a i meni lično važan. Kada sam bio ministar spoljnih poslova počeo sam da se zalažem za taj region, i to sam nastavio i kao kancelar. Pandemija korona virusa je mnoge teme zasenila i stavila u drugi plan, a tako i Zapadni Balkan. Glavni cilj ove konferencije je da Zapadni Balkan na evropskoj agendi podignemo na veoma visoko mesto. Želimo da postoji snažniji fokus na ovaj region, kao i da i sve izjave, razgovori o evropskoj perspektivi konačno postanu realnost – objasnio je on.

Kurc je, na pitanje Tanjuga kakav je stav Austrije na činjenicu da Srbiji nije odobreno otvaranje ni jednog klastera, te zamoljen da prokomentariše opravdanost rezigniranosti predsednika Aleksandra Vučića koju je podelio i tokom svoje nedavne posete Češkoj gde je izjavio „čak iako ispunimo sve potrebne uslove Unija nikada neće prihvatiti Srbiju kao punopravnu članicu“, rekao da se nada da to nije tako.

– Razumem razočarenje. Podržavam predsednika Vučića. On je u Srbiji sproveo mnogo reformi. On je zemlju izveo na veoma uspešan ekonomski put. On je primerno uspešno vodio zemlju u borbi protiv pandemije. Ima punu našu podršku u zahtevu za evropskom perspektivom. U pravu je da je Srbija puno uradila i da zaslužila odgovarajući napredak na evropskom putu – naglasio je on.

Upitan za stav Austrije kada je reč o saradnji Srbije sa Rusijom i Kinom i zavređuje li Srbija tolike kritike, kaže da s njegova strane nema kritike zbog saradnje Srbije sa Rusijom i Kinom.

PUTOVANJA U AUSTRIJU

Na pitanje šta se može očekivati po pitanju putovanja građana Srbije u Austriju u narednom periodu, pošto još nije moguće turističko putovanje, Kurc je kazao da ima mnogo ljudi iz Austrije koji rado odmaraju u zemljama Zapadnog balkana, kao što ima i puno građana tog regiona koji vole da dolaze u Austriju. Kada je reč o ekonomskoj saradnji i tome da li se mogu očekivati dalje investicije iz Austrije Kurc je kazao da se definitovno može računati sa daljim ulaganjima.

– Austrija je jedan od najvažnijih investitora u Srbiji i drugim zemljama regiona. To ćemo tako nastaviti. Austrijska preduzeća su tamo veoma zadovoljna. Pandemija je dovela do zastoja, ali ćemo brzo da se vratimo na predkrizni nivo – ukazao je on.

– Apsolutno je razumljivo da jedna zemlja koja nije članica EU ekonomski sarađuje i sa drugim delovima sveta. Rusija, a i Kina su za Srbiju važni trgovinski partneri i ne treba se čuditi da jedna država kao Srbija održava kontakt sa svim supersilama sveta. Kritike smatram neopravdanim jer mnoge evropske zemlje trguju sa Rusijom i Kinom, i delimično imaju veoma tesne političke odnose. Srbiju kritikovati zbog toga smatram pogrešnim. Smatram i da što je verodostojnija evropska ponuda, što snažnije EU podržava Srbiju i druge zemlje regiona, to se manje treba brinuti da će se građani i politika Srbije orijentisati prema drugim delovima sveta. Ostajem pri tome da, što se s većim poštovanjem, pozitivnijim pristupom EU ophodi prema Srbiji i njenom stanovništvu, kao i ostalihm zemljama Zapadnog Balkana, to će biti veće pozitivno raspoloženje prema EU u regionu – naglasio je on.

Kurc je izrazio nadu da će uskoro posetiti Srbiju.

– Održavam tesni kontakt sa predsednikom Vučićem, premijerkom Brnabić, predsednikom Skupštine Dačićem i mnogim drugim predstavnicima srpske politike, privrede, civilnog društva. Već se radujem moj budućoj poseti Srbiji – zaključio je.

/Tanjug/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *