Savet za poljoprivredu OO SNS Mali Zvornik konkretnim akcijama pruža podršku poljoprivrednicima

Na konferenciji za novinare Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Mali Zvornik u petak, 06. decembra, predstavljen je rad Saveta za poljoprivredu OO SNS Mali Zvornik i istaknuto da ovo telo čini sve da podrži rad poljoprivrednika i razvoj poljoprivrede na području opštine.

Prema rečima predsednika saveta Dragana Krstića, u protekle tri godine, u mesnim zajednicama na području malozvorničke opštine na inicijativu stranačkog Saveta za poljoprivredu održano je na desetine javnih tribina i edukativnih predavanja na različite teme u oblasti poljoprivrede, s ciljem unapreređenja proizvodnje, kroz podizanje nivoa znanja i informisanosti poljoprivrednika. U okviru praktičnog rada na imanjima domaćina predstavljena je metodologija sadnje i orezivanja voća, kao i preporučene mere zaštite bilja.

On je istakao da su pomenuta predavanja uvek veoma posećena i da im prisustvuje minimum 50 sugrađana.

Uz podršku Saveta za poljoprivredu OO SNS Mali Zvornik, organizovano je i uzorkovanje zemljišta na poljoprivrednim gazdinstvima, na osnovu kojeg su poljoprivrednici dobijali preporuke vezane za odgovarajuće agrotehničke mere koje je neophodno primeniti u cilju zaštite i poboljšanja prinosa na usevima.

Godišnje je na području opštine obavljeno oko 1000 uzorkovanja.

Navedenu aktivnost 2019. godine realizovala je i finansirala opština Mali Zvornik, na ime čega je u budžetu opredeljeno 500.000 dinara, dok je prethodne dve godine uzorkovanje zemljišta omogućilo nadležno ministarstvo.

Registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, na kojima je, kontrolom plodnosti zemljišta, utvrđena potreba za kalcizacijom, radi poboljšanja kvaliteta tla i prinosa na usevima, lokalna samouprava u tekućoj godini, uz finansijsku podršku Republike Srbije, obezbedila je i isporučila ukupno 275,6 tona kalka.

Podela ovog materijala vršena je u pet malozvorničkih sela, u Brasini 50,1 tona, u Donjoj Borini 58,7 tona, u Velikoj Reci 11,6 tona, u Radalju 140 tona i u Sakaru 15,2 tone.

Krstić, koji je i član OO SNS Mali Zvornik i zamenik predsednika Mesnog odbora SNS-a Donja Borina, naveo je da su u Savetu za poljoprivredu OO SNS Mali Zvornik domaćini sa područja opštine, koji mogu da prepoznaju potrebe poljoprivrednika.

On je dodao da su poljoprivrednici u Malom Zvorniku, uz podršku stranačkog Saveta za poljoprivredu, upoznati sa mogućnošću da na sajtu Ministarstva poljoprivrede oglase, kupovinu ili prodaju proizvoda i stoke i vide slične oglase, s obzirom da oglašavanje na pomenutom sajtu vrše poljoprivrednici iz čitave Srbije, te da im to veoma znači, kao i ostala podrška koju dobijaju od saveta.

Članovi saveta poljoprivrednicima pomažu da se lakše snađu prilikom različitih administrativnih procedura, kao što je popunjavanje obrazaca prilikom konkurisanja za novčana sredstva ili drugu podršku.

Nedavno je takva vrsta pomoći pružena prilikom konkurisanja za subvencije u stočarstvu i nabavku mehanizacije.

Pored svega navedenog, Savet za poljoprivredu podržava odlaske poljoprivrednika na tradicionalni Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu, koje lokalna samouprava organizuje, u želji da najznačajniju manifestaciju u oblasti poljoprivrede u Srbiji učini dostupnijom poljoprivrednicima i pruži im priliku da na jednom mestu i u jednom danu vide nove trendove i inovacije u poljoprivredi, ostvare kontakte, iskoriste sajamske popuste i pazare.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *